Monday, March 20, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Njihovo raziskovanje so objavili v strokovni reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology. Raziskava kaže na hiperaktivne spremembe v delovanju bronhijev tudi ob jemanju oralnih kontracepcijskih tablet.


Rezultati bi lahko z modificirano terapijo v času menstrualnega cikla izboljšali zdravljenje astme pri ženskah. Poleg tega, je potrebno vzeti v obzir fazo menstrualnega cikla pri različnih diagnostičnih testih, kot so testiranja respiratornih funkcij, dodajajo avtorji.

Znanstveniki poudarjajo, da variacije hiperaktivnosti bronhijev v času menstrualnega cikla podpirajo hipotezo o hormonskem vplivu na nastanek astme in spodbujanje astmatičnih napadov.

Raziskovalci so v raziskavo vključili 571 kandidatk v reprodukcijski fazi, ki niso jemale oralnih kontracepcijskih tablet, vključno s 75 pacientkam z diagnosticirano bronhialno hiperaktivnostjo postavljeno na temelju metaholinskega testa.

Rezultat je postregel s signifikantno povezanostjo med odgovorom na metaholinski test in fazo menstrualnega cikla pri ženskah z astmo in podobno konsistentno pozitivno povezanostjo pri ženskah, ki astme niso imele.

Ko so raziskovalci skupini priključili še 130 pacientk, ki so jemale oralna kontracepcijska sredstva, je bil učinek menstrualne krvavitve na bronhialno hiperaktivnost sorazmerno slabši vendar še vedno statistično pomemben.

Znanstveniki navajajo, da je ta raziskava do sedaj največja pri kateri so spremljali ciklične variacije na odgovor respiratornih poti.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nasveti za poučevanje otrok – kako biti eko

13 junija, 2012 0