Friday, June 14, 2024

Potrebujete:

  • 1 kg polbele moke (lahko tudi bela)
  • 200 g ržene polnozrnate moke
  • 800 ml mlačne vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 zravnane žličke soli
  • ½ svežega kvasa ali 1 suh kvas

Postopek

Moko presejte v večjo posodo. Na sredini naredite luknjico, vanjo nadrobite kvas, dodajte sladkor, zalijte z nekaj tople vode in jamico zakrijte z nekaj moke. Preostalo vodo dodajte okoli jamice in vanjo dodajte sol. Pazite da sol ne potresete po kvasu, ampak da jo daste v vodo, v kateri ni kvas. Zmes pustite počivati nekaj minut, da prične kvas vzhajati (se dvigne iz moke kot vulkanski izbruh). S kuhalnico na hitro vse premešajte,  da so vse sestavine povezane. Postite vzhajati.  Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora. Ko kruh naraste (glej sliko), ga z rokami zamesite v lep hlebček. Mesite tako, da robove obračate proti sredini.  Hlebček položite na peki papir, ki ste ga malce namazali z oljem. Z oljem premažite tudi cel hlebček, da se vam ne naredi skorja, naredite zareze ter pustite vzhajati. Pečico segrejte na 200 stopinj vanj postavite narasli hlebček in zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj. Pecite eno uro.


Nasvet

Če pustite hlebček predolgo vzhajati (da vam naraste čez cel pladenj), bo kruh nižji in ne bo tako lepo visok. Če vam uide in vzhaja preveč, ga enostavno še enkrat premesite. Če boste hlebček močno naoljili, bo skorjica zelo hrustljava.  Po želji lahko dodate več ržene moke.

Pozitivne lastnosti

Ržen kruh je bogat z vitamini in ga priporočajo tudi športnikom. Pomaga krepiti srce, pospešuje delovanje jeter in pomaga pri izgradnji mišic.

Slike:

Kategorija:   Kuharica, Novice
Naslednji prispevek

Pomagajmo malčku spregovoriti

6 avgusta, 2014 0