Sunday, December 3, 2023

Vem, da se je že v naslovu marsikomu stemnilo pred očmi, pa vendar spada meso med najbolj prodajana živila na tržišču. Dejstvo je, da ob zmernem uživanju mesa (okoli 450g na teden) do sedaj še nobena raziskava ni potrdila njegovih škodljivih učinkov, dobrobiti pa so nesporne. Končno odločitev pa seveda prepuščamo osebnemu prepričanju. Zakaj je iz zdravstvenih razlogov dobro zmerno uživati borovo meso (predvsem goveje in piščančje)?


Železo

Železo je osnovni mineral za normalno delovanje človeškega organizma. Sodeluje pri prenosu kisika do vseh celic v organizmu, preventivno deluje na nastanek infekcij, ter daje energijo. Čeprav železo najdemo tudi v zelenjavi, človeški organizem veliko lažje presnovi železo iz mesa, pri čemer ja najboljše rdeče meso. Z vitaminom C izboljšamo absorbiranje železa.

Proteini

Meso v povprečju gradi okoli 20% beljakovin, dodatna prednost je, da organizem najhitreje absorbira ravno beljakovine živalskega porekla. Visoko kakovostne beljakovine so pomembne za hranjenje mišičnih celic, ter pravilno delovanje organov.

Vitamini

Najpogostejša asociacija vitaminov so ravno sadje in zelenjava, vendar je tudi meso bogato predvsem z vitaminoma A in B1. Prašičji zrezek vsebuje dnevni odmerek vitamina B1, ki telo oskrbuje z energijo. Hipovitaminoza B1 povzroča utrujenost in težave z delovanjem srca.

Esencialne maščobe

Maščobe imajo zelo slab prizvok, kar je odprlo prostor številnim izdelkom z nižjo maščobno vrednostjo. Kljub vsemu pa organizem potrebuje esencialne nenasičene maščobne kisline. Maščobe dajejo sočnost in okus, vendar z mastjo vseeno ne gre pretiravati.

Meso ne povzroča debelosti

Prekomerna telesna teža ni domena zgolj vsejedcev, ampak lahko prizadene tudi vegetarijance. Debelost je povezana z neenakomernim vnosom in porabo kalorij ter posameznikovo presnovo, zato prizadene tako ljubitelje kot sovražnike mesa. Ključna sta zmerno uživanje in gibanje.

Sitost

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je meso zelo nasitno živilo. Napadi lakote in potreba po hrani med obrokih, za razliko od nekaterih živil, ki nudijo kratkotrajno sitost, se ob uživanju mesa zmanjša.

Kategorija:   Kuharica, Novice
Naslednji prispevek

Vegetarijanska prehrana in nižja smrtnost

10 junija, 2013 0