Monday, July 22, 2024

Po statističnih podatkih je najbolj moteč prehod iz hladnega v toplo vreme, saj je večina fizično nepripravljena, zato je proces adaptacije počasnejši. Za razliko od kroničnih bolnikov, ki občutijo močnejše osnovne simptome, zdravi svojih težav ne omenjajo.


Pri številnih ljudeh se pojavijo glavoboli, pri posameznikih tudi do nihanja krvnega tlaka. Opaznejši simptomi meteoropatije se pojavijo po štiridesetem letu. Najbolj učinkovito zdravilo proti meteoropatiji sta počitek in relaksacija. Simptomi se ob izboljšanju vremena zmanjšajo.

Korelacija vremenskih sprememb in počutja je znana že vrsto let, v zadnjem času pa močan vremenski vpliv na organizem, potrjujejo tudi raziskave. Zunanji atmosferski pogoji povečajo občutljivost organizma in vplivajo na psihofizične reakcije.

Tipični pokazatelji vremenske preobčutljivosti so: glavoboli, migrena, nespečnost, motnje spanca, slabost in splošno slabo počutje. Ob vremenskih spremembah se počutimo utrujeno, pa vendar ne moremo spati, ob dežju nas boli glava, ob pihanju vetra smo razdražljivi in nervozni. Raziskave kažejo, da je vse več ljudi, ki so občutljivi na delovanje klimatskih pogojev, oz. meteoropatov. Čeprav so med najbolj ogroženimi ženske v srednjih letih, pa meteoropatija prizadene vse kategorije ljudi, od malih otrok do starejših. Statistični podatki kažejo, da za meteoropatijo trpi skoraj 50% prebivalcev srednje Evrope. Strokovnjaki menijo, da bi lahko meteoropatija postala bolezen modernega časa.

Vreme lahko vpliva na naša vsakdanje opravila, vendar se lahko s težavo uspešno soočimo. Organizem bomo na vremenske spremembe najlažje pripravili tako, da se čim manj časa zadržujemo v zaprtih prostorih. Med ljudmi, ki službo opravljajo v naravi, ni meteoropatov, so pokazale raziskave.

Zakaj vreme tako močno vpliva na naš organizem?

Ob spremembi vremena se v atmosferi ustvarjajo elektromagnetni impulzi, ki brez izjeme vplivajo na naš organizem in ga prisilijo na reakcijo in prilagajanje. Elektromagnetno valovanje pa dokazano obremenjuje organizem. Reakcije ljudi na elektromagnetno valovanje pa so različne: od blagih do burnih.

Poleg elektromagnetnega valovanja pa na stopnjo občutljivosti organizma vpliva tudi sodoben način življenja. Znanstveniki trdijo, da zaprti klimatizirani prostori pri prilagajanju na zunanje vremenske razmere, organizma ne morejo prilagoditi na resnične vremenske pogoje. Če smo pozabili živeti z naravo, nas bodo vremenske spremembe še toliko bolj prizadele. Nekatere simptome pa znanstveniki povezujejo tudi z globalnimi klimatskimi spremembami.

Kako ublažimo negativne vremenske vplive?

Veliko časa preživite v naravi

Ne glede na vreme kar največ časa preživite v naravi. Ne bežite pred zimo in mrazom. Poskušajte se naučiti uživati v vetru, dežju, megli in snegu. Namesto, da se zaklenete v toplo stanovanje, pojdite v naravo in vzajemno živite z vremenom, ki vas obkroža.

Telesna aktivnost

Primerno se oblecite in čim več časa namenite fizičnim aktivnostim v naravi. Hoja, tek, kolesarjenje in sprehodi so odlična preventiva. Svoje telo prilagodite na vremenske spremembe.

Naravni pripravki

Melisin čaj z medom je učinkovit v boju z utrujenostjo in glavobolom. Glavobola se lahko rešimo tudi za masažo čela, senc in vratu. Ob masaži uporabimo eterično olje majarona ali mete. Proti nespečnosti bosta pomagala kamilični in baldrijanov čaj. Za ‘treznjenje’ na čelo kapnite nekoliko sivkinega olja.  

Počitek in relaksacija

Občutljivost na vremenske spremembe pa povečuje tudi redni spremljevalec sodobnega človeka: stres! Poleg telesne aktivnosti v naravi, pa proste trenutke izkoristite za počitek, relaksacijo in nikakor ne pozabite dovolj časa nameniti spanju. Če le lahko v obdobju vremenskih sprememb zmanjšajte tempo, ki ga živite.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje