Saturday, July 20, 2024

Za večino nosečnic je pojmovanje poroda povezano s pojmovanjem bolečine. Ni dvoma, bolečina je del porodnega procesa – porodni popadki izzovejo bolečino, vendar pretirane zgodbe o porodu, pri nosečnicah povzročajo nepotrebne skrbi.


Ženske se v svojem življenju srečujete z različnimi stopnjami bolečine, na osnovi katerih določite svoj prag bolečine. Kakorkoli, porodna bolečina je edinstvena že zaradi tega, ker ne signalizira da je nekaj narobe, ampak jo povzročajo kontrakcije maternice, odpiranje materničnega vratu v drugi fazi širjenja porodnega kanala, žličke in vagine, zato ni podobna nobeni drugi bolečini.

Za lajšanje porodnih bolečin obstajajo številne dostopne metode. Razmislite in se s porodničarjem pogovorite o prednosti in pomanjkljivosti vsake metode. Če ste se odločili roditi po naravni poti, se pozanimajte o vadbenih tehnikah, ter vadbenih pripomočkih, ki jih je vredno imeti. Kljub odlični informiranosti in »pripravljenosti« na porod vedite, da vas lahko bolečina popadkov vseeno preseneti.

Lajšanje bolečin po naravni poti

Naravne (alternativne, nefarmakološke) protibolečinske metode umirjajo in sproščajo, vendar bolečine v celoti ne preprečijo. Manjši pritisk poviša prag bolečine v organizmu. Nekatere tehnike je potrebno prakticirati že v nosečnosti.

Premikanje

Spreminjanje položaja v rani fazi poroda lahko pomaga pri lajšanju bolečin v križu. Med popadki poskušajte čim večkrat spremeniti položaj, pri iskanju najbolj primernega položaja si pomagajte z blazino ali žogo.

Voda

V zadnjih nekaj letih narašča število porodov v vodi. Ne glede na to, ali ste v kadi, ali v porodnem bazenu voda podpira in sprošča telo, ter nudi dobrodošlo sprostitev po devetmesečni nosečnosti.

Topla voda stimulira produkcijo endorfina, ki podobno kot opij aktivira telesna čutila in tako zmanjša občutek bolečine. Porod v vodi se odvija pod nadzorom babice, ali zdravnika, ki sta specializirana za to vrsto poroda. V kolikor otrok potrebuje nenehen CTG nadzor, ali v primeru epiduralne analgezije porod v vodi ni možen. Za to, koliko časa lahko naenkrat preživite v vodi, morate slediti babičinim in zdravnikovim navodilom. V švicarskih porodnišnicah pred porodom v vodi opravijo še preiskavo za hepatitis in AIDS.

Sprostitvene tehnike

Z učenjem fizičnih in psihičnih sprostitvenih tehnikah boste ublažile napetost in tesnobo. Telesno in umsko sproščene boste s porodnimi popadki lažje sodelovale, kar je veliko bolje kot delovati proti njim. Na ta način boste lažje pretrpele bolečino. Osredotočene na dihanje boste zmanjšale občutek tesnobe in bolečino ob popadku. Z različnimi dihalnimi tehnikami v različnih fazah poroda se boste seznanile v materinski šoli. V zadnjem trimesečju nosečnosti dihanje redno vadite.

Aromaterapija

Tehnika temelji na uporabi eteričnih zeliščnih olj. Lahko jo uporabimo v kombinaciji za masažo, ki še poveča učinek.

Masaža

Z masažo povišamo temperaturo v podkožnem tkivu, predpostavlja se, da se povečuje tudi vsebnost endorfina, ki je biološki »krotilec« bolečine. Masažo lahko nudi vaš partner, ali poklicni maser. V prvi fazi poroda zna biti masaža vratu, hrbta in ramen zelo sproščujoča. V kasnejši fazi so zelo koristne tehnike krožne masaže v predelu sakralnega hrbtnega področja.

Akupunktura

Je starodavna kitajska terapija, ki zajema vbadanje igel v točno določena mesta na telesu. Igle stimulirajo telo, da ta prične proizvajati endorfin.

Refleksologija

Vključuje pritiskanje točno določenega mesta na stopalu.

Hipnoza

Temelji na moči sugestije. Če verjamete, da lahko kontrolirate bolečino boste manj preplašeni, boste pa vznemirjeni z dejstvom, kako se vam bo uspelo spoprijeti z dejansko bolečino. 

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator)

TENS je majhna električna napravica nameščena na hrbtu, ki proizvaja podkožne električne dražljaje. Deluje na principu blokiranja bolečih popadkov. TENS je postal zelo popularno blažilno sredstvo, ki ga je moč kombinirati s farmakološkimi protibolečinskimi metodami.

Farmakološke protibolečinske metode

Obstajajo tri glavne metode lajšanja porodnih bolečin: Petidin (ali drugo omamno sredstvo), Tramal (ali drug opijat, ki ne izzove omame) in epiduralna analgezija.

Zrak in plin

Z inhalacijo mešanice 50% dušikovega oksida in 50% kisika dosežemo hiter protibolečinski učinek, vendar bolečina ne izgine v celoti. Pri nekaterih porodnicah je lajšanje bolečih porodnih popadkov na ta način premalo učinkovito. Slabost in vrtoglavica sta običajna stranska učinka.

Petidin (ali drugi opijat)

Sintetični opijat Petidin je zelo podoben morfiju. Lajša, ter spodbuja »bolečinske« receptorje v možganih in hrbtenjači. S prejetjem injekcije (intramuskularno) protibolečinsko delovanje občutite po 20 minutah.

Še posebno uporaben je pri porodnicah, ki ne želijo prejeti epiduralne analgezije. Stranski učinki Petidina vključujejo zaspanost, vrtoglavico, izgubo zavesti, slabost in bruhanje. Petidin lahko vpliva tudi na zaspanost in lenobo otroka. Če je porod že napredoval, petidina najverjetneje ne boste prejele. Lahko se pojavijo tudi težave pri začetku dojenja. Detajlne neurobihevioralne raziskave kažejo, da so Petidinu izpostavljeni otroci zaspančki, so redkeje dojeni in imajo šibkejši sesalni refleks.

Tramal

Tramal ali Tramadol je sintetično sredstvo za lajšanje bolečin, ki ne omamlja. Lahko ga prejmete na dva načina: z injekcijo (intramuskularno), ali oralno, delovati pa prične dvajset minut po prejetju. Glede na to, da ne omamlja prihaja v konflikt z endorfini, ki so fiziološki blažilci bolečin. Čeprav so stranski učinki manj nevarni, tako za mamo kot otroka, lahko pogosto povzročajo slabost in otežujejo začetek dojenja.

Epiduralna analgezija

Pri epiduralni analgeziji prejmete injekcijo v epiduralni prostor (prostor, ki obkroža mozeg v srednjem in spodnjem delu hrbtenice). Najprej majhno količino lokalnega anestetika vbrizgamo v spodnji del hrbtenice. Nato tanko votlo iglo vbodemo v epiduralni prostor, nanjo nataknemo tanko cevko (kateter) skozi katero vbrizgavamo anestetik. Delovanje epiduralne analgezije traja nekoliko ur. Količino anestetika dodajamo po potrebi.

Epiduralna analgezija deluje tako, da omrtviči živčevje v spodnjem delu telesa in tako prepreči bolečine. Postopek, ki do začetka delovanja traja 20-30 minut, izvaja in spremlja anesteziolog.

Glede na to, da lahko epiduralna analgezija povzroči padec krvnega tlaka se poslužujemo dodajanja tekočine po intravenozni poti. Na ta način vzdržujemo normalni krvni tlak. Popadki se konstantno spremljajo s pomočjo CTG-ja, prav tako se med in po postopku meri in spremlja srčni utrip otroka.

Epiduralno analgezijo uporabimo pri vaginalnem porodu in carskemu rezu. Priporoča se predvsem takrat,  ko je porodnica že preveč izčrpana, če jo muči visok krvni tlak in pred pričakovanjem dolgega poroda.

Slaba stran epiduralne analgezije je ta, da so porodnice zaradi nezmožnosti premikanja nog pogosto »privezane« na posteljo. V nekaterih porodnišnicah nudijo »mobilno epiduralno analgezijo« v kateri je vrsta anestetika, ki blokira bolečino, vendar dovoljuje premikanje. Ta metoda se koristi zelo redko in ni poznana vsem anestezistom. 

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Nosečnost: 27. teden

13 junija, 2012 0