Tuesday, February 27, 2024

»Migrena se splošno obravnava kot benigno težavo brez trajnih učinkov na možgane,« pravi zdravnik Messoud Ashia, glavni avtor raziskave na univerzi v Kobenhavnu.


»Analiza nas je pripeljala do odkritja, da migrena trajne spremembe na možganskih strukturah povzroči na več načinov,« še dodaja.

Raziskovalci so zaključili, da migrena, v primerjavi z ljudmi, ki ne trpijo za hudimi nenadnimi glavoboli, povečuje tveganje razvoja možganskih lezij, anomalije bele snovi ali spremembe pri volumnu možganov.

Tveganje je višje pri ljudeh, ki trpijo za migrenami z avro.

V namen raziskave so avtorji analizirali 19 raziskav, od katerih je bilo 13 kliničnih, narejenih s pomočjo magnetne resonance možganov.

Analiza je pokazala, da tveganje lezij bele možganske snovi tveganje pri ljudeh z avrsko migreno povečuje za 68%, pri ljudeh z ‘normalno’ migreno pa za 34%.

Tveganje možganskih anomalij je pri pacientih za avrsko migreno, v primerjavi s pacienti ‘navadno’ migreno, višje za 44%.

Analiza kaže, da so volumenske možganske spremembe pogostejše pri ljudeh z migreno, ne glede na avrsko ali navadno migreno.

»Upamo, da bomo z nadaljnjimi raziskavami uspeli pojasniti povezavo med možganskimi strukturnimi spremembami, pogostosti in trajanju migrene, kot tudi učinek možganskih lezij na mentalno delovanje,« zaključuje Ashina.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice