Sunday, April 21, 2024

Pri okoli 50% žensk z migrenskimi bolečinami, glavobol nastopi izključno prvi in drugi dan menstruacije (‘čista’ menstruacijska migrena brez avre ali aure). Po anamnezi se migrena ločuje in razlikuje od drugih vrst glavobolov. Migrenske bolečine se vedno pojavijo na eni strani možganske himosfere, so utripajočega značaja, umirjene ali močne intenzivnosti, bolečine pa so pri telesni aktivnosti še okrepijo, spremljajo jih slabost z ali brez bruhanja in občutljivost na svetlobo. Diagnoza menstrualne migrene se postavi zelo enostavno s pomočjo menstrualnega koledarčka.


Pri menstrualnih migrenah govorimo o migreni brez avre, zato ta tip glavobola ni kontradiktoren (v kolikor ne obstajajo druge kontraindikacije), prejemanju navadnih oralnih kontracepcijskih tabletk. V kolikor gre za migrene z avro (fokalni nevrološki simptomi, svetlikajoči skotomi), pri katerih obstaja povišano vaskularno tveganje, še posebej pojav ishemičnega inzulta, oralna hormonska kontracepcija ni najboljše izbira. Ocena je, da je 85% migrenskih glavobolov brez avre.

V kolikor obstaja kanček dvoma o tem, za katero vrsto migrene gre, se je potrebno posvetovati z nevrologom.
 

Vzrok


Vzrok menstrualnih migren je najverjetneje nenaden predmenstrualni padec vsebnosti estrogenov. Pacientke z menstrualnimi migrenami znatno izboljšanje ob ‘izravnavi’ cikla, oz. hormonskih oscilacij v času menstrualne krvavitve. Rezultati raziskave kažejo, da je predmenstrualno prejemanje estrogenov v spontanem ciklu kontradiktorno, prvi rezultati raziskave pa kažejo na izboljšanje simptomov v primeru ‘dolgih ciklov’ – kontinuiranega jemanja oralnih kombiniranih kontracepcijskih sredstev tekom treh do šestih ciklov. Vzrok za tegobe je lahko tudi sam estrogen, druga verjetnost je prejemanje ‘samogestagenske’ kontracepcije – hormonske kontracepcije, ki vsebuje samo gestagene.
 

Raziskava


Na tržišču obstajajo številni izdelki, ki podaljšajo cikel. Aktualna raziskava je primerjala učinkovitost samogestagenskih preparatov s 75 mikrogrami dezogestrela in klasičnih kombiniranih kontracepcijskih tabletk, ki so vsebovale 30 mikrogramov etinil-estradiola in 150 mikrogramov dezogestrela. Pri obeh skupinah pacientk se je v šestih mesecih raziskave pokazalo znatno izboljšanje pogostosti in intenzivnosti simptomov, pri čemer je bil učinek vidnejši pri pacientkah, ki so jemale samogestagensko kontracepcijo. Tako je 68% pacientk iz skupine samogestagenske kontracepcije potrdilo blažje bolečinske simptome, v skupini s kombiniranimi kontracepcijskimi tableti je bil ta odstotek 30%. Iz raziskave je razvidno, da samogestagenska terapija predstavlja zanimivo terapevtsko opcijo pri zdravljenju menstrualnih migren.
 

Kaj priporočajo smernice?


Pri predpisovanju hormonskih kontracepcij veliko pripomore kriterij izbire, ki jo predlaga Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po teh kriterijih ločujemo pacientke z ‘navadnimi’ glavoboli in pacientke z migrenami. V zadnji skupini pa se pacientke loči od tistih z migreno z avro in migreno brez nje. 

Reference: Beilage in Frauenarzt :: 52 Jahrgang

Ostale reference

Preberite še:

Kontracepcija današnjih dni

Kontracepcija po porodu

Hormonska kontracepcija

Postkoitalna kontracepcija

Sterilizacija ob porodu

Dojenje kot kontracepcija?

Nujna kontracepcija

Ali lahko zanosite med menstruacijo?

 

Kategorija:   Kontracepcija
Naslednji prispevek

Abortivna tableta

11 julija, 2012 0