Friday, April 26, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Miklavžki

By 0 354 Views

Sestavine:

500 g bele moke
200 ml mleka
1 kocka svežega kvasa
3 žlice sladkorja
4 žlice olja
1 žlička soli
1 vrečka vanilijevega sladkorja
2 jajci
80 g sladkorja v prahu
1 žlička beljaka
1 žlička limoninega soka
3 kapljice rdečega jedilnega barvila
1 žlica marmelade (po okusu)
mleko za premaz
moka za oblikovanje
nekaj bučnih semen, lešnikov, mandljev in podobnih oreškov za okrasitev
Pekač navlažimo in ga obložimo s peki papirjem.


Priprava: 

Testo
v skledi zmešamo olje, sol in moko. V toplem mleku razžvrkljamo kvas, sladkor in jajce ter zlijemo v skledo. Zmešamo z mešalnikom, na koncu s pomokanimi rokami ugnetemo gladko testo, ga oblikujemo v kroglo, poprašimo z moko, pokrijemo s krpo in pustimo pol ure, da na toplem vzhaja, da se količina podvoji.
Vzhajano testo pregnetemo in ga razvaljamo v dva pravokotnika iz katerega izrežemo 14 trikotnikov ter jih naložimo na pekač (lahko uporabite več pekačev).
Trikotnike premažemo z mlekom, iz oreškov, mandljev in bučnih semen naredimo obraze. Trikotnike pustimo, da vzhajajo – da postanejo mehki kot vata. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pečemo 15 do 20 minut.

50 g sladkorja v prahu zmešamo z marmelado in nekaj kapljicami jedilne barve. S prelivom narišemo na trikotnike Miklavževe kapice.
Iz ostalega sladkorja v prahu, beljaka in limoninega soka naredimo gost preliv. S pomočjo brizgalne vrečke nabrizgamo brade, obrobe na kapicah ter brke.
Miklavže predenemo na ravno podlago in pustimo, da se posušijo.