Monday, June 24, 2024

Obstaja pomembna razlika sestave mikroorganizmov posteljice pri ženskah, ki so rodile pred predvidenim datumom poroda in ženskah, ki so rodile na rok, pravi dr. James Versalovic, profesor na Baylor College of Medicine in predstojnik patologije Pediatrične bolnišnice v Houstonu.


Versalovic je dejal, da bi lahko odkritja pripomogla pri izdelavi diagnostičnih testov, ki bi lahko napovedali prezgodnji porod, ter tako ginekologom pomagali nosečnost spremljati na nove načine.

Znanstveniki so vedeli, da mikroorganizmi kolonizirajo večino organov človeškega telesa. Črevesje je samo eno izmed njih. Ali posteljica, ki se nahaja znotraj maternice in plodu omogoča kisik, ter hranljive snovi lahko vsebuje številne bakterije?

»Presenečenje, pri katerem lahko rečemo samo – Vau, bakterije kolonizirajo tudi posteljico,« je dejal Versalovic, ki je poudaril, da je mnenje večine strokovnjakov, da je posteljica sterilna.

»Sedaj se lahko vprašamo: Kaj delajo? Zakaj so pravzaprav tam?«

Raziskovalci so preiskali tkivo posteljice 320 različnih žensk. DNK, tako človeška kot bakterijska, je bila izdvojena iz posteljice, ter sekvencionirana s pomočjo sofisticirane tehnike.

V tkivu posteljice so odkrili 300 različni vrst bakterij, od dobro znane E. coli, kot najbolj številčne. Raziskava je pokazala, da je populacija mikroorganizmov podobna populaciji mikroorganizmov v ustni votlini, in ne črevesni ali vaginalni mikroflori. 

Naslednji prispevek

Opozorilni znaki vadbe v nosečnosti

22 julija, 2014 0