Thursday, July 18, 2024

Zelišča in dišavnice seveda veliko bolje uspevajo na prostem, kar pa ne pomeni, da nam rastlina ne bo uspevala v notranjem prostoru.  


Če imate majhne otroke, potem je lahko zanje vzgoja zelišč  zelo zanimivo doživetje. Setev in kalitev bodo z zanimanjem opazovali in tako čisto od blizu spoznavali čudeže narave.

Namesto setve se lahko odločite za nakup zelišč, začimb in dišavnic v lončku. Preverite le, kako razraščen je koreninski sistem. Včasih se namreč pripeti, da rastlino zlahka potegnete iz lončka in vidite le eno samo korenino in premalo substrata. V tem primeru je potrebno rastlino presaditi, saj nam v takšnem stanju ne bi uspevala dolgo časa.

Če boste zelišča sadili direktno v lončke, morate poskrbeti za drenažo. Na dnu nasujte nekaj peska ali glinopora, da bo odvečna voda lahko odtekla.

Če imate možnost postavitve lonca na balkonu ali terasi, bo zasaditev večih zelišč hkrati prava paša za oči. Nasadek ne bo le lep okras, oddajal bo tudi prijeten vonj.

Namig: Nasadek polepšajte z okrasnim kamenjem, peskom in koreninami.  

Zelišča, ki jih boste gojili v kuhinji, so navadno že posajena vsaka v svojem lončku. Postavite jih še v okrasne lončke, ki bodo še polepšali izgled rastline.

Izbirate lahko med majhnimi glinenimi lončki, ki vam bodo priklicali spomine na babičin vrt. Pika na i bodo oznake za začimbe, ki jih pritrjene na paličice potisnite v zemljo.

Živahni barviti lončki, z motivi ali napisi začimb, bodo prav tako popestrili vaše kuhinjsko okno.

Domiselni in ustvarjalni, pa si lahko svoj kotiček dišavnic pritrdite kar na steno.

Nekaterim bo bolj ugajal rustikalen videz lesenih polic in kositrnih lončkov, spet drugi pa se boste odločili za modne in živahne kombinacije.

Naj vas opomnim, da zelišča hitro rastejo in četudi jih ne porabite, je za večino priporočljivo, da jih porežete, ko postanejo prevelika. Rastlina bo hitro pognala nove poganke, ki bodo okusnejši in lepši napogled.

Opomba: Zelišča in začimbe razvijejo močne korenine, zato imajo veliko potrebo po vodi.  

Namig: Porezana zelišča lahko vpletete v majhen venček, ga prevežete z rafijo in obesite v kuhinjo. Posušena zelišča boste lahko uporabljali tudi v zimskem času. Počutili pa se boste kot prava teta Pehta, ko boste med kuho iz venčka trgali bilke in jih drobili v lonec.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Utrinki poletja v vašem domu

13 junija, 2012 0