Saturday, June 22, 2024

Nosečnost je obdobje številnih vprašanj, nasvetov in priporočil najbližjih, med katerimi pa so številni le miti. V spodnjih vrsticah jih nekaj razkrivamo.


 

MIT 1: Če nosečnica pomiva okna, se lahko popkovina zavije okoli vratu.

Na gibanje popokovine vpliva otrokova aktivnost in dolžina popkovine in ne toliko samo gibanje matere. Gibanje, kot ga omogoča čiščenje oken je lahko celo koristno saj nosečnica razgiba in raztegne stranske trebušne mišice, ki dovoljujejo maternici več prostora ter veliko hrbtno mišico. Trditev, da lahko nosečnica s pomivanjem oken vpliva na položaj popkovnine je tako neresnična.

MIT 2: Nosečnica ne sme pomivati tal na vseh štirih

Slednja trditev je zagotovo mit, saj so položaji na vseh štirih zelo koristni in priporočljivi za nosečnico v vseh štirih gestacijkih obdobjih. Položaji namreč nosečnico osvobodijo napetosti in bolečin v ledvenem delu hrbtenice in medenice, ter služijo tudi osvoboditvi prostora v maternici. Položaj na vseh štirih je kvečjemu nevaren samo v primeru, da je nosečnica razvila velik razmik trebušnih mišic zaradi teže ploda, ki pritiska na razmaknjeno območje ali trpi za težavami s karpalnim kanalom.

MIT 3: Nosečnica ne sme telovaditi

Zgornja trditev vsekakor ne drži. Telovadba v času nosečnosti je zelo pomembna. Z vajami raztezanja in krepitve mišic se nosečnica predvsem pripravi na enostavnejši in lažji porod, hkrati pap skrbi za vutalnost sebe in svojega novorojenčka.

MIT 4: Sedenje v nosečnosti zapira porodni kanla

Zgornja trditev drži. Dolgotrajno sedenje vpliva na zaprtost porodnega kanala, simfizno rast sili v razmik ter povroča nosečniški išias. Še posebej nepriporočljivo je sedenje s prekrižanimi nogami, ki obremenjuje medenico, maternico  ter pripadajoče ligamente mišic in mišičnih ovojnic.

Kategorija:   Nosečnost