Saturday, April 13, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Mit ali resnica o prhljaju?

By 0 308 Views

Kaj ga povzroča?

Sestavni del lasnih mešičkov so žleze lojnice, te tvorijo loj. Naloga le tega je, da žaščiti kožo pred izsušitvijo, hkrati jo ščiti pred okužbami z bakterijami in nekaterimi glivami. Kadar je loj na koži prisoten v večji količini, so pričnejo ustvarjati odlični pogoji za rast in razvoj gliv iz rodu Malasezija. Ta gliva kvasovka je sicer na koži normalno prisotna, naseljuje pa območja kot so lasišče, prsi in hrbet.


Razširjeni miti o prhljaju

  • Zdravljenje prhljaja pri barvanih laseh povzroča izgubo barve

V današnjem času imamo celo paleto šamponov proti prhljaju, ki so blagi in tako popolnoma varni za barvane lase. Šampon namanjeni za lasišče s prhljajem vsebujejo cinkov pirition, za katerega pa ni znano, da bi imel kakršnekoli škodljive učinke pri umivanju barvanih las.

  • Prhljaj imajo tisti, ki premalokrat  umivajo lase

Ljudje, ki imajo prhljaj, imajo najbrž že gensko predispozicijo da se jim razvijejo omenjeni simptomi. Mišljenje, da bodo nadležni prhljaj odpravili ali vsaj omilili s pogostim umivanjem z običajnimi šamponi, je napačno, saj se takrat stanje lahko samo še poslabša.

  • Seboreični dermatitis in prhljaj sta zgolj sezonski stanji

Klinične študije so pokazale da se stopnja luščenja, prav tako prisotnost kvasovke Malasezije skozi leto prav nič ne spreminjata.

  • Pri zdravljenju, se po začetnem izboljšanju stanje zopet poslabša

Tudi to ne drži. Študija je pokazala, kadar se šamponi na osnovi cinkovega piritiona uporabljajo po navodilih, da pacienti ne razvijejo rezistence na zdravilo in se simptomi prhljaja zagotovo zmanjšajo.