Monday, June 17, 2024

O spočetju otrok ne manjka zgodbic in mitov. Težava je v tem, da številne teorije ne temeljijo na dejstvih, ampak predstavljajo povsem napačno in močno popačeno sliko. Pa poglejmo katere mite je vredno upoštevati in katere je bolje prezreti.


Ležanje na hrbtu z dvignjenimi nogami

Dvajset minutno ležanje na hrbtu po končanem spolnem odnosu naj bi pomagalo pri spočetju. Zakaj? Gravitacija omogoča spermi hitrejše potovanje spermijev v maternico. Dejstvo: znanstvenega dokaza, ki bi potrdil ta mit o spočetju, ni. Semenska tekočina vsebuje na milijone spermijev in eden izmed njih, v kolikor so vzpostavljeni vsi pogoji, doseže jajčece tudi če vstanete takoj po spolnemu odnosu. Nekateri strokovnjaki sicer trdijo, da ležanje po spolnem odnosu prepreči izliv sperme iz vagine, kar lahko potencialno poveča verjetnost spočetja. Odločitev, kaj boste delali po spolnem odnosu, je na vaši strani.

Sirup proti kašlju pomaga pri zanositvi

Zakaj? Nekateri sirupi proti kašlju vsebujejo sestavino imenovano guaifenesin, ki tanjša sluznico v  pljučih. Guaifenesin lahko stanjša tudi ostale sluznice npr. sluznico na materničnem vratu, ki omogoči lažji prehod spermijev v maternico. Dejstvo: raziskav, ki bi potrdila pozitivne izide ni, vendar se je guaifenesin v resnici predpisoval pacientkam, ki so imele zaradi gostote sluzi na materničnem vratu težave s spočetjem. Čeprav pozitivni učinki zdravila niso potrjeni, pa v kolikor imate težave s spočetjem, svojega zdravnika vprašajte o sirupu, ki vsebuje guaifenesin.

Lubrikant

Zakaj? Viskoznost lubrikanta naj bi pomagala pri hitrejšemu plavanju spermijev. Dejstvo: spermiji za plavanje potrebujejo viskozno tekočino, vendar spermiji v vsaki snovi ne morejo plavati. Za plavanje spermiji potrebujejo snov, ki jo izloča maternična sluznica. Maternična sluznica izloča sluz, ki je primernega pH in primernih pogojev, ki spermijem omogočajo preživetje, večina lubrikantov pa teh življenjskih pogojev ne izpolnjuje.

Spolni položaji

Zakaj? Nekateri spolni položaji omogočajo izliv bližje materničnemu vratu. Dejstvo: čeprav nobene raziskave mita niso potrdile niti ovrgle, večina strokovnjakov za uspešnejšo spočetje priporoča spolne položaje, ki omogočajo globoko penetracijo. Izliv bližje materničnemu vratu pomeni, da maternična sluznica hitreje pride v stik s spermiji, ter jim tako olajša vstop v maternico. Kljub mitu, pa je zanositev možna pri vsakem izlivu v vagino in ne zgolj v položajih, ki omogočajo globoko penetracijo.

Zeleni čaj

Zakaj? Zeleni čaj vsebuje močne polifenole (antioksidativne lastnosti), ki pomagajo preprečevati poškodbe celic reproduktivnih organov. Dejstvo: obstaja kar lepo število raziskav, ki zeleni čaj povezujejo z višjo rodnostjo. Zeleni čaj v primerjavi s kavo vsebuje manj kofeina, zato je za vse posameznice, ki se trudijo zanositi, dobra alternativa kavi. Po drugi strani pa večje zaužitje zelenega čaja zmanjša učinkovitost folne kisline, ki je v predkoncepcijskem obdobju in v prvem tromesečju nosečnosti najbolj pomemben vitamin za zdrav razvoj zarodka. Torej, če želite povečati plodnost s pitjem zelenega čaja, se omejite zgolj na eno skodelico na dan.

Orgazem

Zakaj? Kontrakcije maternice, ki spremljajo orgazem spermijem pomagajo pri lažjemu vstopu v maternico skozi maternični vrat. Dejstvo: orgazem je vedno dobrodošel in lahko dejansko usmeri spermije na pot proti jajčecu, vendar pri spočetju ni bistvenega pomena. Nekatere raziskave pa so pokazale, da orgazem lahko poveča izločanje alkalnih snovi, ki spermije dalj časa ohranjajo pri življenju (sperma je ena redkih tekočin v telesu, ki je alkalna). 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Stres v nosečnosti povezan z atopijo pri otrocih

5 avgusta, 2014 0