Friday, December 1, 2023

  • Materini mleko ne zadostuje otrokovim prehranskim in razvojnim potrebam! Popolnoma zgrešena teza. Materino mleko ni samo prava hranilna bomba, ampak hranila vsebuje v pravem sorazmerju, ki se z otrokovo starostjo modificira. Otrokov organizem veliko lažje presnovi železo iz materinega mleka, kot železo iz nadomestnega materinega mleka.
  • Med dojenjem ne smem piti alkoholnih pijač! Še en napačno prepričanje, seveda če s pitjem alkohola ne pretiravamo. Prav vsem je dobro znan recept, da se ob premajhni količini mleka priporoča popiti en vrčka piva na dan. Seveda se je potrebno izogniti popivanju ali pitju žganih pijač, kljub vsemu pa v materino mleko penetrira zgolj 3% vrednosti vnesenega alkohola.
  • Če jemljem zdravila ne smem dojiti. Teza ne drži popolnoma. Pri jemanju večine zdravil je dojenje povsem varno. Če jemljete zdravila se o dojenju posvetujte z zdravnikom, izogibajte se pogosti ali ferkventni uporabi acetilsalicilne kisline (aspirin).
  • Pred vsakim dojenjem si je potrebno umiti bradavice. Umivanje bo bradavice le še dodatno razdražilo. Umivanje bradavic bo z njih zgolj še dodatno odstranilo esencialne maščobe, ki preprečujejo površinske poškodbe.
  • Če sem ponovno noseča moram prenehati z dojenjem. Ne drži, je pa odvisno od vsake matere posebej. Težave, ki jih s seboj prinaša nosečnost, predvsem fizične, lahko matere odvrnejo od dojenja.
  • Otroci se zmedejo med hranjenjem po steklenički in dojenjem. Nekatere matere si zaradi poškodovanih bradavic ali zgolj zaradi katerega drugega vzroka mleko izčrpajo in otroka hranijo po steklenički. Takšno ravnanje pa lahko otroka, ki ga poskušate kasneje pristaviti k prsmi enostavno zmede. Prav zaradi tega je včasih bolje stisniti zobe in se z dojenjem potruditi. Ko se otrok enkrat navadi na stekleničko, ga je težko ponovno navaditi na dojenje.
  • Dojenje poveša dojke. Ne drži popolnoma. Nekatere matere celo trdijo, da so po dojenju njihove dojke večje in bolj čvrste. Na obliko in formo dojk vplivajo tudi drugi zunanji dejavniki, ki pa so bolj kot ne povezani s staranjem organizma, telesno aktivnostjo in prehranjevalnim režimom.
  • Bolečina med dojenjem je povsem običajna. Večina mater se z bolečino sreča na začetku dojenja, kasneje bolečina izgine, dojenje postane rutina. Bolečina lahko traja dan ali dva, če pa postane akutna in jo spremlja visoka telesna temperatura morate poiskati zdravniško pomoč.
  • V prvih dneh po porodu imam premalo mleka. Povsem zgrešeno prepričanje. Mogoče, da v prvih dneh prid do obstrukcije, vendar je mleka za hranjenje dojenčka vedno dovolj.
  • Če otrok že na začetku ne pije materinega mleka ta postane kislo in nesprejemljivo. Materino mleko je, ne glede ali se otrok z njim hrani ali ne, vedno sveže.
Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Škiljenje

4 marca, 2013 0