Monday, May 20, 2024

Mit: Po petdesetem zanimanje za spolnost zamre


Dejstvo: Zgornje starostne meje spolnih odnosov ni. Spolno zadovoljstvo po petdesetem je odvisno od zdravja in kakovosti medsebojnih odnosov. Raziskava National Councila on Aging je pokazala, da ima redne spolne odnose kar 70% parov starejših od šestdeset let. Svoje spolno življenje so ocenili za boljše kot pri štiridesetih.

Mit: S staranjem pride erektilna disfunkcija

Dejstvo: Erektilna disfunkcija ni zgolj domena staranja, ampak splošnih vsakodnevnih življenjskih navad. Kljub  temu pa se z leti upočasnjuje izločanje testosterona. Moški za vzburjanje potrebujejo nekaj več fizične stimulacije, njihova erekcija mogoče ni tako trda kot v mlajših letih, vendar seks ni zato nič manj prijeten. Medtem ko 25 letnik za ponovno erekcijo potrebuje zgolj dvajset minut, petdesetletnik za enako dejanje potrebuje nekaj ur.

Mit: Za pomanjkanje spolne sle pri ženskah po petdesetem so odgovorni čustveni in psihološki dejavniki

Dejstvo: Na nižjo spolno slo imajo večji vpliv fizični dejavniki. Hormonske spremembe v menopavzi povzročijo padec estrogena, ter posledično suho nožnico, ki med penetracijo vzbuja občutek nelagodja. Pri nekaterih ženskah se zniža tudi vrednost testosterona, kar povzroči pomanjkanje energije in šibkejši libido. Na splošno pa velja, da se vsebnost testosterona v menopavzi poveča, poveča pa se tudi spolna sla. Višja vsebnost testosterona je posledica atrofije jajčnikov in maternice, kar povzroči nižje izločanje ženskih spolnih hormonov biološkega antidota testosteronu, ki ga v ženskem endokrinem sistemu še naprej neovirano izloča skorja nadledvične žleze. 

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Otroška zdravila: Smernice za samozdravljenje

25 avgusta, 2014 0