Friday, June 14, 2024

A je oralni seks sploh seks?

»Pravi spolni odnos je zgolj vaginalni spolni odnos,« mogoče, vendar je to zgolj eden izmed mnogih mitov. Dejstvo je, da vaginalni spolni odnos ni edina definicija spolnega odnosa. V enem izmed prejšnjih člankov smo se že spraševali, kaj je seks. Pa ponovimo: definicija spolnega odnosa za nekatere pomeni vaginalni spolni odnos, za druge tudi analna in oralna penetracija, spet za tretje zadovoljevanje z erotičnimi pripomočki. Tudi palpacija in samozadovoljevanje (dotikanje intimnih predelov) spadata v poglavje spolnih odnosov. Za večino pa spolni odnosi pomenijo vse zgoraj našteto.


Se večina najstnikov predaja vaginalnim spolnim odnosom?

Večina najstnikov verjame v ta mit, vendar je resnica popolno presenečenje: večina najstnikov se ne predaja vaginalnim spolnim odnosom. Statistični podatki kažejo, da je spolno aktivnih okoli polovica 17 letnikov, pa še ti se vaginalnim spolnim odnosom predajajo zelo redko. Povsem normalno je, da s spolnimi odnosi počakate dokler niste odločitev pripravljene sprejeti brez enega samega predsodka.

Lahko med prvim spolnim odnosom zanosim?

DA!!! Miti, ki se širijo med najstniki v stilu, da med prvim spolnim odnosom pač ni mogoče zanositi, ne držijo! Med nezaščitenim spolnim odnosom lahko zanosite vedno, ne glede ali je to med prvim spolnim odnosom ali stotim! Možno je celo, da dekle zanosi še preden se pojavi prva menstruacija. Zakaj? Jajčece se sprosti pred samo menstruacijo, torej se lahko sprosti tudi pred pojavom prve menstruacije.

Tudi pogostost spolnih odnosov tu ne igra velike vloge. Zanosite lahko med enim ali številnejšimi spolnimi odnosi v enem ciklu, res pa je da je verjetnostni izračun višji pri večji spolni aktivnosti. V kolikor ste spolno aktivni uporabljajte kontracepcijo.

Ali lahko zdravnik določi mojo deviškost?

Mit je, da zdravnik lahko s fizičnim pregledom ugotovi deviškost. To ne drži! Tudi z vaginalnim pregledom nedolžnosti, zaradi specifičnosti deviške kožice, ki je pri nekaterih dekletih skoraj neopazna, nedolžne ali spolno aktivne najstnice ne moremo z gotovostjo potrditi. Seveda pa se lahko spolno aktivno najstnico identificira v naslednjih primerih:

·         Simptomi spolno prenosljivih bolezni kot je npr. genitalni herpes

·         Nosečnost

·         Sperma v vagini (kot posledica nedavnega spolnega odnosa)

·         Raztrganine kot posledica grobega spolnega odnosa

Ponavadi je edin zanesljiv način, da najstnice same poveste ali ste spolno aktivne ali ne. Na sistematskih pregledih je pomembno, da ste iskrene. Zdravnik je zavezan k molčečnosti, zato se z morebitno zlorabo zaupanja ne obremenjujte. Zdravnik bo lahko le ob vašem popolnem zaupanju sestavil natančno sliko vašega zdravja, vas seznanil ali poslal na testiranje za spolno prenosljive bolezni, ter vas seznanil s kontracepcijo. Vsekakor vam naj ne bo nerodno. Preprečevanje okužb s spolno prenosljivimi boleznimi boste znale ceniti šele v kasnejšem obdobju ko se boste same odločale za otroka. Številne okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi so namreč tihe ubijalke plodnosti, nekatere v kasnejših letih lahko povzročijo celo neozdravljive bolezni.

Lahko zanosim med menstruacijo?

Splošno razširjen mit je, da ženska med menstrualno krvavitvijo ne more zanositi. Mit, ki popolnoma ne drži. Zanositev med menstruacijo je mogoča, še poseben v primeru ko je obdobje med posamezno menstrualno krvavitvijo zelo kratko ali neredno.

Nezaščiteni spolni odnosi tudi med menstrualno krvavitvijo botrujejo potencialni okužbi s spolno prenosljivimi boleznimi.

Ali je kondom učinkovit?

Nasprotniki kontracepcije trdijo, da kondomi ne delujejo. Dejstvo je, da so ob pravilni uporabi kondomi 98% zanesljiva kontracepcijska metoda. Kondomi so tudi najboljša zaščita pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi. Večina negodovanja gre v smeri, da kondom rad poči. Novejši kondomi so premazani z viskozno emulzijo, ki preprečuje raztrganine na kondomu. Seveda je odločilna tu primerna velikost kondoma, prevelik se naguba in hitreje poči. Verjetno ste že slišali kakšnega napihnjenca, ki se je hvalil, da je seksal tako močno, da mu je počil kondom. Lahko mu enostavno odgovorite, da naj si kupi kondom primeren velikosti njegovega spolnega organa. 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Razlike med fantki in punčkami

2 junija, 2014 0