Friday, April 12, 2024

Zaščita pred soncem

Panika pred soncem dosega epske razsežnosti. Na vsakem kotičku nas bombandirajo z neko od oblik zaščite pred sončnim UV sevanjem. Kreme in losjoni se prodajajo kot vroče žemljice, vendar tudi pretiravanje vodi v težave. Pretirana zaščita privede do ekstrema, ki povzroči hipovitaminozo D oz. pomanjkanje vitamina D v telesu. Vitamin D je ključen pri dostavi kalcija v okostje, znižuje verjetnost srčnih obolenj, diabetesa tip2 in številni malignih obolenj. Sončne kreme, predvsem najvišjega zaščitnega faktorja, pogosto izzovejo neprijetne alergijske reakcije. Kljub temu, pa se sončnim žarkom ne izpostavljajte preveč.


Sladoled redi

Sladkarijam se ni potrebno odrekati, vendar jih vključite v vašo prehrano. Popolna sladkorna abstinenca vodi v prenajedanje, vsaj se zaradi pomanjkanja sladkorja v možganih sproščajo kortikotropini, ki ne dovoljujejo občutka sitosti.

Česen odganja komarje

Če se sliši še tako dobro, ni res. Pretirano uživanje česna pa lahko odžene zgolj ljudi, ki vas obkrožajo.

Med zmanjšuje alergije

Delno drži, vendar le če med kupujete na mestu, kjer letujete. Le avtohtoni med zagotavlja lokalni pelod, ki lahko vzpodbudi vaš imunski sistem. Dolenjski med, vam na Gorenjskem ne bo kaj prida pomagal. Kljub temu pa najmočnejši alergeni potujejo po zraku in tu vam med ne more pomagati. Med pa je vseeno zelo zdravo živilo, ki pa seveda ni čudežno.

Popijte veliko tekočine

Odrasli moški dnevno potrebuje okoli tri litre tekočine na dan, ženska okoli 2,2 litra. Veliko tekočine zaužijete s prehrano, tako, da z vodo ne pretiravajte.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Ocena po APGAR-ju

25 julija, 2012 0