Monday, June 17, 2024

V mite povezane s posilstvom in spolnim nasiljem verjame mnogo ljudi, vendar je resnica še nekoliko bolj boleča. Prav zaradi tega bi moralo spremeniti stališča. Ocenjuje se, da je prijavljenih zgolj 37% primerov spolnih napadov. Presenečeni? Razkrivamo vam nekaj mitov o posilstvu in spolnem nasilju.


Večina posilstev zagrešijo neznanci

Statistični podatki urada za pravosodje kažejo, da od vseh prijavljenih posilstev zgolj četrtino zagrešijo neznanci. Približno četrtino posilstev zagrešijo bivši ali trenutni intimni partnerji, nekaj manj kot polovico posilstev pa zagrešijo znanci, prijatelji in sorodniki. Torej ideja, da je posilstvo nekaj kar se zgodi v zakotni temi ulici ne odraža realne slike.

Posilstvo se zgodi ponoči na prostem

Od 50 – 70% posilstev se zgodi na domu žrtve ali storilca. Ker še vedno verjamemo, da posilstvo stori zlobnež na ulici, se ne zavedamo nevarnosti, ki nam grozi s strani znancev in prijateljev. Prav zaradi širitve ideje, da se posilstvo zgodi ponoči v temni ulici, ženskam, ki so bile dejansko posiljene na omenjenem kraju zločina, vlivajo občutek krivde. V resnici je vsa krivda na storilcu, znašli ste se na nepravem kraju ob nepravem času.

Posilstvo je impulz spolne potešitve

Posilstvo in spolni napad se uporabljata za povzročanje nasilja. Glede na raziskavo iz leta 1991 je večina posilstev vnaprej načrtovanih. Novejše raziskave pa kažejo da 75 – 90 posilstev vključuje določeno stopnjo naklepnega dejanja. Pri posilstvu ne gre za spolno potešitev, ampak za nadzor nad drugo osebo.

Posilstvo ni tako velika težava

Posilstvo je najbolj podcenjen zločin, ki pa hitro narašča. Po mnenju stroke je posiljena oz. spolno napadena vsaka tretja ženska in vsak peti moški. Pomislite, kako velika verjetnost je, da je bila posiljena vaša znanka ali pa posiljen vaš znanec.

Za posilstvo prosijo

Posilstvo je zločin. V večini kaznivih dejanj je krivda na zločincu. V primerih posilstva pa se del krivdo pogosto prelaga na žrtev. Družba nagrajuje ženske za privlačen videz, potem pa jih v primeru posilstev obtožuje, da so bile preveč privlačne. Dvojna merila so pomemben dejavnik med žrtvijo in krivdo.

Žrtve posilstva so zgolj ženske

Približno 10% žrtev posilstva predstavljajo moški. Prav zaradi globokega prepričanja, da moški pač ne morejo biti posiljeni, žrtve redkeje prejmejo pomoč, ki jo potrebujejo. Posiljeni moški zločin redkeje prijavijo. Sliši se nemogoče, vendar so storilke tudi ženske. Prav zato, ker skoraj nihče ne verjame, da so storilke tudi ženske, posilstva moških ponavadi ostanejo skrivnost med dvema osebama.

Ženske o posilstvu lažejo

Odstotek prijav lažnih posilstev ali spolnega napada je enak lažnih prijav drugih kriminalnih dejanj – 2%. Zelo majhna številka, vendar če se odločimo verjeti da je večina posilstev lažnih, žrtev dejansko spodbujamo, da posilstva sploh ne prijavi.

Posiljene so samo mlade in privlačne ženske

Posilstvo se lahko zgodi praktično v celotnem življenjskem obdobju, v otroštvu ali v tretjem življenjskem obdobju. Storilci svoje žrtve izbirajo glede na njihovo ranljivost in se ne ozirajo na njihov videz.

Posilstvo pušča fizične poškodbe

Sklepanje je povsem logično, upiranje in fizično nasilje vedno pustita nekaj modric in odrgnin. Po naših podatkih približno 75% žrtev poišče zdravniško pomoč. Težava je, ko so žrtve spolnega napada ali posilstva otroci. Tu storilci igrajo na karto: »Ne boje se.« Kaj smo pozabili? Glavna prioriteta žrtve je preživeti in preprečiti nepotrebne poškodbe. Le žrtve vedo, kaj je v tistem trenutku dejavnik, ki poveča verjetnost njihovega preživetja. Pogosto se žrtve kritizira, zakaj se niso borile? Celo storilci sami pravijo, da se žrtve niso upirale. Žrtev se znajde v stresni situaciji, v situaciji, kjer mora hitro premisliti ali pusti nedotaknjeno svojo spolno integriteto, ali naj tvega življenje.

Dobri ljudje niso posiljevalci

Posiljevalci izhajajo iz vseh družbenih slojev, ne glede na izobrazbo, starost in social – ekonomski položaj v družbi. Verjeti v ta mit nam po eni strani omogoča nekaj več varnosti, po drugi strani pa nam omogoča lažje dojemanje žrtev posilstva. 

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Starši morebitno spolno aktivnih najstnikov

24 septembra, 2014 0