Monday, June 24, 2024

Samozadovoljevanje je povsem običajna človeška aktivnost, s katero zadovoljimo določenim fiziološkim potrebam. Pa razbijmo nekaj najpogostejših mitov.


Samozadovoljevanje povzroča slepoto

Seveda gre za popolno neumnost s katero se poskuša najti argument proti nudenju spolnega zadovoljstva samemu sebi. Samozadovoljevanje vsekakor ne more poškodovati vida, ne povzroča neplodnosti in umske prizadetosti.

Psihologi smatrajo, da se je mit razvil zaradi občutka krivde in dejstva, da se o samozadovoljevanju ne govori prav veliko. Predpostavlja se, da se skozi stoletja samozadovoljuje približno 90% moških in nekaj manj odstotkov žensk, vendar zdravstvenih težav zaradi tega ni zabeleženih.

Samozadovoljevanje se konča s poroko

Zagotovo ne! Raziskave se pokazale, da imajo partnerji, ki se redno samozadovoljujejo boljši medsebojni odnos in bogatejše spolno življenje. Kljub vsemu obstaja vraža, da se potreba po samozadovoljevanju pojavi zaradi nezadovoljstva s spolnim življenjem, je samozadovoljevanje odličen ventil za zmanjševanje stresa in učenja o zanimivosti lastnega telesa.

Ženske, ki se samozadovoljujejo s partnerjem ne dosegajo orgazmov

Številne ženske se pritožujejo, da v postelji ne dosežejo orgazma, ali pa ga dosežejo zgolj s samozadovoljevanjem. Samozadovoljevanje kot samo, ne omogoča dobrega seksa in obratno.

Razlog leži v dejstvu, da ženske v glavnem stimulirajo ščegetavček, ki je svojevrstno središče vzburjenja, moški pa med seksom pogosto zanemarjajo prav ta del.

Samozadovoljevanje je sramotno dejanje

Namesto da se sramujejo, bi se morali ljudje veseliti nudenja lastnega užitka, trdijo psihologi. Prav tako to velja za ljudi v stalnih zvezah, ki masturbacijo izvajajo v partnerjevi prisotnosti. Odprtost in iskrenost sta najboljši poti pred skrivanjem občutkov in sramu.

Kar je preveč je preveč

Negativnih stranskih učinkov ni, zato je količina samozadovoljevanja prepuščena volji in želji posameznika. Težava nastane samo v primeru, da dejstvo postane sestavni del življenja , ter preraste v opravičilo za nezadovoljstvo s samim sabo, partnerjem ali partnerskim odnosom.

Otroci se ne smejo dotikati svojih spolnih organov

Raziskave so pokazale, da se otroci svojih spolovil dotikajo že v maternici. Torej gre za povsem naravni avtomatizem, ki sovpada z odraščanjem in spoznavanjem sprememb lastnega telesa. Načeloma se otrokom dotikov ne brani, vendar jih je potrebno opozoriti, da javne lokacije za to niso najbolj primerne.

Kosmiči za zajtrk zmanjšujejo željo po samozadovoljevanju

Znano je, da obstaja bolj zdrava prehrana, vendar ne takšna, ki zmanjšuje željo po seksu. Mit o kosmičih je nastal na zelniku Johna Harvey Kelogga, ki je bil velik nasprotnik seksa, celibata se je držal celo v družini. Njegovi kosmiči nimajo nobene veze z željo po samozadovoljevanju.

Samozadovoljevanje pomaga spoznavati lastno telo

Moškim pomaga pri zadrževanju orgazma, ženske spoznavajo dele telesa, ki nudijo poseben užitek. Ob samozadovoljevanju lahko profitirata oba partnerja.

S partnerjem ne smemo govoriti o masturbaciji

Zasebna aktivnost je zasebna aktivnost. Vsak posameznik se lahko odloči ali bo o samozadovoljevanju spregovoril s partnerjem ali ne. Bolj odprti s tem okrepijo zvezo, vendar je partnerju potrebno dati vedeti, da roka vseeno ne more zamenjati ljubljene osebe.

Samozadovoljevanje s tušem je nevarno

Tuš kot sredstvo za doseganje orgazma v glavnem uporabljajo ženske, neke raziskave celo kažejo, da je to najbolj priljubljen način ženske masturbacije. Metoda vsekakor ni nevarna, vendar lahko spremeni naravno vaginalno mikrofloro in poveča tveganje za okužbe v kolikor je  curek usmerjen v izpiranje vagine. 

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Moški imajo radi obline

9 junija, 2014 0