Thursday, June 20, 2024
13 junija, 2012

Mladoletna Irka ne sme splaviti hudo prizadetega otroka

By 0 625 Views

17-letno dekle, ki je nosečo štiri mesece, o splavu ni razmišljalo vse do prejšnjega tedna, ko je izvedelo, da bo dete, ki ga nosi, hudo prizadeto. Zdravniki so pri njem odkrili anencefalijo, redko deformacijo, zaradi katere bo otrok brez sprednjega dela možganov in lobanje. Tako prizadeti otroci so običajno slepi, gluhi in brez zavesti, živijo pa od nekaj ur do nekaj dni.


Zahtevo, da se ji dovoli odpotovati v Veliko Britanijo, kjer bi opravila splav, je na sodišče vložil njen fant. Dekle je trenutno pod skrbništvom irskega ministrstva za zdravje, ki je njeno željo, da ne rodi tako hudo prizadetega otroka, že zavrnilo. Kako je prišlo do tega, da je skrbništvo nad dekletom prevzela država, če pa ima starše, ni znano. Govori pa se, da zaradi obnašanja njene matere. Slednja odločitev hčere, da splavi, podpira.

Po zakonu iz leta 1861 splav na Irskem ni dovoljen niti v primeru hude deformacija ploda. Opraviti ga je mogoče le v primeru, da nosečnost predstavlja zelo veliko nevarnost za zdravje matere, vključno z možnostjo samomora. Miss D. in njen fant sta poskusila tudi to možnost, vendar je psihiater, ki ga je imenoval Zavod za zdravstvo, presodil, da dekle ni suicidalno.

Irke so si leta 1992 na referendumu izborile pravico, da splav opravijo v tujini. Vsako leto tako v Veliki Britaniji splavi približno sedem tisoč Irk. Irski aktivisti za pravice žensk pa so podprli prizadevanja Miss D. in napovedali proteste v njeno korist pred sodiščem.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kolesarjenje povzroča težave z erekcijo

13 junija, 2012 0