Thursday, April 25, 2024

Invazivna oblika raka na materničnem vratu v postmenopavzi se nahaja na spisku bolezni, ki pogosto prizadenejo t.i. Baby Boom generacijo (ljudje rojeni od 1946 do 1964 leta), opozarja prof. dr. Patti E. Gravitt iz Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimorju. Ožje področje dela s katerim se srečuje prof. Gravittova je molekularna mikrobiologija in imunologija humanega papiloma virusa.


Vrhunec pojavnosti HPV najdemo pri mladih ženskah, ki prvič vstopajo v spolne odnose. Znano je tudi, da ženske na področju Srednje, Južne in Zahodne Afrike drugi vrhunec pojavnosti HPV dosežejo ob vstopu v menopavzo.

Dr. Gravittova je želela raziskati, ali je odsotnost drugega vrhunca pojavnosti HPV pri Američankah povezano s tem, da se v tem obdobju ženske ne odločajo za pogosto menjavanje spolnih partnerjev, tveganje za aktiviranje HPV pa je v tem starostnem obdobju dokaj nizko.

V raziskavi je sodelovalo 843 žensk, starih od 35 do 60 let, ki so v letih 2008 – 2011 redne ginekološke preglede opravljale v ginekoloških klinikah v Baltimorju. V razpredelnici so se znašli podatki o njihovem vseživljenjskem spolnem življenju, trenutnem spolnim življenjem in predhodnih abnormalnih PAP testih, obenem pa so vzeli cervikalni bris za tipizacijo HPV-a.

Mlajše ženske so se srečevale z višjim številom spolnih partnerjev, pogosteje so navedle tudi več spolnih partnerjev v zadnjih šestih mesecih. V starostni skupini 35 – 39 let je bilo v zadnjih šestih mesecih spolno neaktivnih 11,2% žensk, v starostni skupini 55 – 60 let pa 33,3% žensk.

Verjetnost odkritja HPV med ženskami, ki so imele v življenju več kot 5 spolnih partnerjev, je bila višja pri ženskah v starostni skupini 50 – 60 let, verjetnost za bilo kateri tip HPV je bila 4.0 (95% interval zanesljivosti, 1,9 – 8,7), verjetnost za visoko rizične tipe HPV je bila 13,4 (95% interval zanesljivosti, 1,7 – 10,8), v kolikor rezultate primerjamo z ženskami iz starostne skupine 25 – 49 let.

»Pet ali več spolnih partnerjev v življenju gre pripisati 37% višjem tveganju okužbe z bilo katerim tipom HPV-a in 28% višjem tveganju za okužbo z visoko-rizičnim HPV pri mlajših ženskah, ozirom 62,3% za bilo kateri tip HPV in 87,2% za visoko-rizični HPV med starejšimi ženskami,« je dejala dr. Gravittova.

»Ženske, ki so se s svojo prvo spolno izkušnjo srečale na samem začetku t.i. seksualne revolucije (v šestdesetih in sedemdesetih letih) so imele nižje tveganje okužbe s HPV, navedle pa so tudi nižje število spolnih partnerjev. Ko smo okužbe razvrščali po številu spolnih partnerjev in grobi verjetnostni oceni okužbe s HPV (in s tem tudi reaktivacije), se je prevalenca zmanjšala samo pri ženskah, ki so imele manj kot pet spolnih partnerjev. Tveganje žensk s pet in več spolnimi partnerji je bilo višje pri starejših ženskah (50 – 60 let), kor pri mlajših (35 – 49 let).«

V spremni besedi sta Darron R. Brown iz Oddelka za infekcijske bolezni Zavoda za mikrobiologijo in imunologijo, ter Bree Weaver iz Oddelka za adolescenčno medicino Medicinske fakultete Indiana pojasnila, da se lahko virus, namesto da v dveh letih izgine iz telesa, skrije in v latentni fazi v nemerljivi količini ostane neaktiven, kasneje v življenje pa se lahko ponovno aktivira in povzroči bolezen. Tveganje reaktiviranja onkogenega HPV se lahko poveča po 50-tem letu starosti, okužba pa je v veliki meri posledica starejše okužbe s HPV. Pri tej starosti so nove okužbe s HPV virusom zelo redke.

Raziskavo je nekoliko omejevala nezmožnost potrditve, ali je odkrit HPV nov, reaktiviran ali trajno aktiven. Poleg tega, pa imajo steroidni spolnih hormoni pri starejših ženskah sposobnost kontrole HPV okužbe.

»Smatramo, da je vpliv seksualne revolucije prikril porast prevalence HPV-ja v starejšem življenjskem obdobju, ki se kaže v sekundarni reaktivirani post-latentni okužbi. Dolgotrajni nadzor žensk, ki so bile izpostavljene okužbi in bodo v naslednjem desetletju prehajale v obdobje perimenopavze, je zaradi ocene potencialnega tveganja nastanka invazivne oblike raka na materničnem vratu, nujen!«

http://youtu.be/LwQEt4JMDY4

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Pivo za močne kosti

14 februarja, 2013 0