Thursday, April 25, 2024

Guava

Guava spada med najbolj zdrave sadeže in jo lahko kupimo v večini slovenskih trgovin. Vsebuje visoke koncentracije vitaminov in mineralov, ki krepijo imunski sistem. Guave vsebujejo kar 63% več kalija kot banane. Antioksidanti pospešijo razgradnjo toksinov, nekatere raziskave pa so pokazale, da vsakodnevno uživanje guave preprečuje nastanek raka na prostati.


Zmrznjene borovnice

Borovnice vsebujejo najboljše vitamine in minerale, vendar priti do njih, ni mačji kašelj. Namesto nabiranja in tveganja jeze lastnikov gozdov, enostavno kupite zmrznjene, ki so ponavadi na voljo vse leto. Lahko se servirajo kot jogurt ali shake. Borovnice nas oskrbijo z ogromnim odmerkom antioksidantov in dietnih vlaknin. Absorbirajo in pospešujejo presnovo visokokaloričnih rafiniranih živil, kar ugodno vpliva na telesno težo.

Zelje

Od zeleno listnate zelenjave vsi jemo solato, nekako pa smo pozabili na zelje. Pomembno je poudariti, da zeljni listi vsebujejo antioksidante, ki pomagajo v boju proti raku.

Repa

Čeprav na prvi pogled zgleda dokaj neprivlačno, je repa še ena izmed pomembnih bork proti raku. Repa je bogat vir folne kisline, ki se še posebej priporoča nosečnicam. Neprivlačna barva repe pa je pravzaprav njen adut. Verjame se, da so ravno barvni pigmenti v repi tisti, ki preprečujejo nastanek malignih celic.

Sardele

Čeprav se mnogim zdijo kot izdelek predelovalne industrije so sardele pravzaprav živilo, ki velja za odlično vsakodnevno prehrano. Sardele so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki so znane po svojih pozitivnih učinkih pri uravnavanju holesterola in telesne teže. Vsebujejo še magnezij, cink in vitamin B, ki krepijo imunski sistem.

Buče

Še en sad narave, ki ga večina prezira. Najbolj popularne so ravno v obdobju uvoženega praznika Noč čarovnic, potem pa povpraševanje po bučah hitro upade. Buče so vlakninsko bogato živilo, ki pospešuje prebavo. Za tiste, ki pa radi držite ‘linijo’ pa: buče skoraj nimajo kalorične vrednosti.

Seveda pa to niso edina prezrta živila. Zaščitni znak vsakega zdravega posameznika naj bo uravnotežen obrok. Uravnotežena prehrana in vsakodnevna telesna aktivnost povečata verjetnost, da bomo uživali v dolgem in zdravem življenju.

 

Kategorija:   Kuharica, Novice