Monday, April 22, 2024

Mobilni telefoni izpolnjujejo človeški sen po neposredni medsebojni komunikaciji praktično na vsakem kotičku sveta, podnevi ali ponoči. Prav zaradi tega ne preseneča podatek, da je na svetu okoli 1,2 milijarde uporabnikov mobilnih telefonov. Nevarnost pred elektromagnetnim poljem (EMP) mobilnih telefonov je toliko večja, ker posledice njegovega delovanja na splošno zdravje niso merljive v kratkem času, ampak je za njihovo odčitavanje potrebno dolgoletno obdobje izpostavljanja.


Na človeškem tkivu so zaznane številne spremembe kot posledica izpostavljanje EMP sevanju. Prav nihče pa ne more potrditi resnične nevarnosti mobilnih telefonov, vendar se glavne razprave vodijo v smeri uporabe mobilnih telefonov pri otrocih, saj so raziskave pokazale na pogostejšo incidenco levkemije pri otrocih izpostavljenih EMP-u. Prav zaradi teh podatkov staršem v nekaterih državah priporočajo, da otrokom ne dovolijo uporabe mobilnih telefonov, ali pa uporabo omejijo na 10 minut pogovorov dnevno.

Nevarnost sevanje mobilnih telefonov se največkrat ignorira, čeprav nekateri znanstveniki trdijo, da lahko sevanje poveča tveganje nastanka malignih in nekaterih drugih bolezni.

Po drugi strani pa se smatra, da mobilni telefoni predstavljajo zelo slab vir sevanja, dosedanja medicinska znanost pa ni pokazala na neposredno škodljivo delovanje sevanja mobilnih telefonov. Tako mobilni telefoni ostajajo edina električna naprava za katero ne obstaja niti preventivno opozorilo, da se ga hrani stran od dosega otrok.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Debelost in tveganje za astmo

14 avgusta, 2013 0