Thursday, April 25, 2024

Uro ali dve pred spanjem otroku omejite pitje. Otrok naj ne pije coca-cole in vroče čokolade vsaj vsebujeta kofein, ki draži sečni mehur. Če otrok pred spanjem popije kozarec mleka, poskušajte mleko za teden ali dva odstraniti iz njegove dnevne rutine. Nekateri otroci so alergični na mlečne beljakovine, še posebej na kazein in sirotko, alergija pa lahko povzroči mokrenje postelje.


Pred spanjem mora otrok opraviti malo potrebo. To sicer ne bo zaustavilo mokrenje postelje, vendar bo vplivalo na zalogo urina v mehurju, s tem pa bo količina urina na rjuhi manjša. Pred odhodom v posteljo ustvarite mirno in prijetno atmosfero. Groba in aktivna igra, ali celo gledanje neprimerne televizijske vsebine, povečujejo verjetnost mokrenja v posteljo. Otroku raje preberite pravljico, ali pa ga pustite da bere sam.

V kolikor je otrok starejši od sedem let, preučite možnost nakupa alarma za mokrenje postelje. Senzor začuti vlago in zvočno odreagira. Ne obupajte, če alarm zadeve ne bo rešil v tednu ali dveh. Pri večini otrok se izboljšanje zgodi znotraj dveh mesecev.

Otroško posteljo opremite z vodoodporno zaščitno prevleko, ki ne bo samo jogija zaščitila pred vlago, ampak bo spremenila vaše dojemanja nezgode (moker jogi = katastrofa, mokra rjuha = nezgoda). Tudi vi in otroka boste spali bolje, v kolikor ne boste v skrbeh zaradi škode na jogiju.

Pri reševanju posledic mokrenja v postelji vključite tudi otroka. Otrok naj pomaga pri menjavi rjuh, posteljnine in oblačenju pižame. Povejte mu, da omenjeno ni kazen, ampak zgolj odgovornost.

Če s časom ugotovite, da je ves vaš trud zaman, se posvetujte z vašim pediatrom, ki vas bo napotil k strokovnjaku za reševanje te težave.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Lajšanje sončnih opeklin na naraven način

3 julija, 2013 0