Monday, May 20, 2024

Uporaba tablet kot so desmopresin  in imipramin sodi med osnovne terapijske postopke.


Nočno močenje postelje ( PNE) je pogosta težava otrok, vendar o pravem nočnem močenju v posteljo , ki ga je treba zdraviti, govorimo šele če se to dogaja pri otroku po 5. letu starosti. Težava ni tako redka saj na primer v ZDA prizadene 5-7 milijonov otrok. Po starostnih skupinah v Sloveniji jo ima 10 % otrok v starosti 5 let, okrog 3% v starosti 10 let, po 18 letu jo ima 0,5-1% otrok. Nočno močenje postelje se tri krat pogosteje pojavlja pri fantkih kakor pri deklicah.

Na žalost samo tretjina staršev prizadetih otrok poišče pomoč pri pediatru, kljub temu, da je težava rešljiva in se uspešno zdravi.
Začetek zdravljenja je pomemben v zgodnjem obdobju starosti otroka, saj kasneje povzroča težave ne samo glede zdravljenja je tudi nadležen fizičen in psihičen problem zlasti če se pojavlja pri najstnikih, otrocih ob puberteti, ali pri odraslih.

Za postavitev diagnoze PNE je pomemben podatek, da otrok v starosti od 5.- 6. leta  moči posteljo po noči dvakrat ali večkrat na mesec, da otrok star od 6. leta naprej  moči  posteljo enkrat na noč ali večkrat na mesec. Te kategorije otrok ali odraslih sodijo med rizične, in jim je treba pomagati, da njihov mehanizem za zadržanje urina čim prej dozori.

Veliko otrok ima ob enurezi tudi dnevno uhajanje urina, ker je potrebno urediti najprej, preden začnemo zdraviti nočno uhajanje urina (enurezo). Pri teh otrocih  je pomembno narediti preiskave zaradi suma na prekomerno aktiven otroški mehur ali na neosvojen vedenjski vzorec lulanja, nato eventualno holinergik, Šola lulanja….

Otroci z PNE so zdravi in popolnoma normalni otroci, le mehanizmi za zadržanje urina ponoči so še nezreli. Mehanizmi bodo dozoreli in otroci postali suhi kasneje, v tem času pa jima uspešno in enostavno pomagamo. Vzrok za PNE ni psihične narave, je pa otrok psihično obremenjen zaradi PNE.

Namen zdravljenja PNE oz. reševanje težav z PNE po 5. letu starosti otrok je čim prej urejen in čist-suh otrok pred vstopom v šolo in brez morebitnih psihičnih stresov in strahov.

Težave z PNE bo otrok reševal sam, ob podpori staršev. Prejemal bo »čudežne« tabletke, ki preko noči koncentrirajo urin, zaradi česa se ga v mehurju nabere manj in zato ne lula po noči. Zaradi teh tabletk bo pil veliko tekočine v prvi tretjini dneva, manj v drugi in najmanj v tretji tretjini dneva, ker takrat ne bo več žejen. Zato bo redno lulal, vedno tik pred spanjem, redno bo odvajal blato in bo uspeh zagotovljen.

Čudežne tabletke bo prejemal vsaj toliko časa, da bo vsaj tri mesece popolnoma vse noči suh (kar običajno traja več mesecev ). Tabletke niso škodljive, ne opažamo stranskih učinkov in niso hormon. Glede na to, kako zelo je za normalen razvoj potrebna otrokova samozavest, jih absolutno priporočamo. Te tabletke ne smemo predpisovati le pri otrocih, ki jemljejo zdravila za odvajanje vode (srčni bolniki), pri psihiatričnih bolnikih in bolnikih, ki prejemajo zdravila proti božjasti. Pri teh otrocih pride edino v poštev alarm za nočno zbujanje.

Z novim načinom pomoči pri dozorevanju mehanizma za zadržanje urina ponoči (zdravljenjem) je omogočeno otrokom normalno in psihično stabilno življenje in razvoj. Zato je zelo pomembno pravočasno odkrivanje PNE in čimprejšnji stik z pediatrom v ambulanti, ki bo otroku najlažje pomagal.
 

www.SlikoMat.com

ZASEBNA PEDIATRIČNA AMBULANTA
Damir DABRANIN Dr.Med.Spec. Pediater

Mestni trg 17
3210 Slovenske Konjice
SLOVENIJA

Spletna stran: www.zpa.si
Email: dabranin@zpa.si

Članek objavljen v brezplačni reviji Pravi vodič za starše

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Vnetje želodčno-črevesne sluznice pri otrocih

13 junija, 2012 0