Monday, March 4, 2024

Za otroka, ki se vsako jutro zbudi v mokri postelji, je to zelo boleče in ponižujoče. Motnjo, ki ji strokovno pravijo enureza in zadeva otroke od 4. oziroma 5. leta starosti naprej, psihologi dandanes obravnavajo kot bolezen, ki povzroča nevšečnosti tako otroku kot družini.
 


Pogosto gre za organsko in ozdravljivo motnjo

Po mnenju strokovnjakov je vsako pretirano vznemirjenje odveč: ko je postavljena zanesljiva diagnoza, oziroma so ugotovljeni vzroki, je bolezen mogoče uspešno ozdraviti. In vendar starši pogosto raje čakajo, v upanju, da se bo vse rešilo samo od sebe. To je narobe, saj motnja postaja vse bolj moteča in vpliva tudi otrokovo socialno življenje. Otrok med odraščanjem nosi s seboj veliko breme, ki ga predstavlja njegova “skrivnost”. Strokovnjaki za otroško urologijo pravijo, da v medicini enureza velja za motnjo, ki jo lahko povzroča več različnih dejavnikov: včasih nakazuje na notranjo stisko, ki je otrok ne zna izraziti na drugačen način. Toda v veliki večini primerov je bolezen organskega izvora in jo je mogoče hitro ter preprosto ozdraviti. Ob omenjenem odkritju so si starši oddahnili, saj so se mnogi med njimi počutili nekako soodgovorne za nastanek motnje, otroci pa so se rešili nenehnih očitkov in včasih tudi kazni, češ da to počnejo nalašč. Enurezo lahko povzroči pomanjkanje adiuretina (Adh), hormona, ki ga organizem proizvaja ponoči, da se urin zgosti in s tem zmanjša potrebo po izločanju. V nekaterih primerih je lahko kriv mehur, ki ni dovolj zmogljiv, da bi dalj časa zadrževal urin.
 

Strategija za boljši nadzor


Motnjo lahko poskusimo odpraviti s posebno taktiko: ravnati tako, da se otrok prebudi in gre na stranišče, ko začuti dražljaj. V lekarnah prodajajo elektronsko napravo, ki jo otroku namestimo okrog pasu; ob prvih kapljicah urina ga na to opozori z zvočnim signalom. Sprva se bo otrok prebudil, ko bo že moker, sčasoma pa se bo naučil urin zadržati toliko časa, da bo pritekel do stranišča. Na voljo je tudi terapija z zdravilom, ki zaustavi povečano proizvodnjo urina. Snov, ki jo vsebuje zdravilo, je podobna hormonu za zgoščevanje urina, ki ga v organizmu primanjkuje. Če je težava v premajhni zmogljivosti mehurja, je na voljo zdravilo, ki sprošča steno mehurja in povzroči, da se mehur razširi. Seveda mora o ustrezni terapiji odločiti pediater.
 

Tri napake, ki se jim je treba izogibati

 

  • KAZNOVANJE. Motnje s tem nikakor ne bi odpravili, otrokovo neugodje pa bi se s tem še povečalo.
  • UPORABA PLENIC. Za starše, ki bi zjutraj našli suho posteljo, bi bilo to veliko olajšanje, otroku pa plenica ne bi prav nič pomagala, saj tako ne bi čutil odgovornosti.
  • V OTROKOVI NAVZOČNOSTI Z NEZNANCI GOVORITI O MOTNJI. Otroka bi bilo sram in bi se utegnil zapreti vase.


Priredila ATP

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Komunikacija z otrokom kot igra

13 junija, 2012 0