Saturday, May 25, 2024

Prva stvar, ki jo lahko naredimo je hladen obkladek na mesto udarca. Na udarnino lahko položite tudi ledeni obkladek. Z ledom je potrebo ravnati previdno, s prekinitvami vsakih pet minut, na ta način prepečujemo ozebline tkiva. Hladne obkladke nanašamo okoli pol ure. Led preprečuje bolečino, upočasnjuje pretok limfne tekočine in krvi skoz krvne žile, ter preprečuje nastanek hematomov. Po tridesetih minutah lahko na mesto udarca vtrete mazilo na bazi ognjiča.


V primeru, da pri roki nimate hladnih obkladkov, hematom pa se je že pojavil, prizadeto mesto oskrbite s toplimi obkladki in nežno masažo. Toplota doprinese k večji resorpciji že formirane krvne modrice.

Učinkovito deluje tudi košček svežega ananasa. Ananas vsebuje ferment, ki pospeši resorpcijo hematoma. V domačem gospodinjstvu ponavadi nimamo zalog ananasa, krompirja zagotovo. Skuhajte ga skupaj z olupkom, ga očistite in zmečkajte, dodajte žlico medu in navadne vode. Pripravek položite na modrico.

Pomaga tudi kis, ki se ga z vato večkrat na dan nanese na boleče mesto. Spremljajte videz modrice. Na začetku je rdeča, nato vijolična, modra, rumeno-zelena in na preden popolnoma izgine, rumena. Če modrica ne spreminja barve, temveč še bolj potemni, pomeni okužbo in obisk pri zdravniku.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Srednja leta

13 junija, 2012 0