Monday, July 22, 2024

"Preden zaprosite za dokazovanje očetovstva, poglejte, če imajo otroci plave oči," svetujejo strovnjak Bruno Laeng in njegovi sodelavci z norveške univerze Tromso.


Otroci modrookih staršev imajo vedno modre oči

Po genetskih zakonih bodo otroci staršev z modrimi očmi vedno imeli modre oči, kar pomeni, da je modrooki moški lahko prepričan, da ga je žena prevarala, če bo imel otrok rjave oči. Modrooki moški so se tako morda podzavestno naučili prepoznavati telesne znake, ki jim bodo olajšali prepoznavanje lastnega potomca, so zapisali znanstveniki v časopisu Behavioral Ecology in sociobiology.

 

Znanstveniki so zaprosili 88 študentov, da ocenijo privlačnost modela na fotografijah, polovica modelov je imela modre oči, druga polovica pa rjave. Raziskava je pokazala, da so moški z modrimi očmi raje izbirali model z modrimi očmi. Medtem ko moške z rjavimi očmi, ki samo na temelju otrokovih oči ne morejo odkriti ali je otrok njihov ali ne, ni zanimala barva oči žensk na fotografijah. Ženskam je bilo vseeno, kakšne barve so oči moškega, ki so ga izbrale.

V neki drugi raziskavi pa so znanstveniki anketirali 443 mladih odraslih oseb obeh spolov, in sicer jih je zanimalo kakšne oči ima njihov partner. Izkazalo se je, da so imeli modrooki moški najbolj pogosto partnerico z modrimi očmi.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje