Thursday, June 20, 2024

Ekstatičen porod da ženski, ki ga izkusi, notranjo moč in modrost, je v svojih več kot 30-letnih izkušnjah na področju babištva ugotovila Gaskinova, ki svoje znanje deli na predavanjih in delavnicah po vsem svetu. Te dni je obiskala tudi našo državo, saj je v slovenskem jeziku izšla njena knjiga Modrost rojevanja.


Ina May Gaskin živi v skupnosti, ki se imenuje Farma in leži na jugu ameriške zvezne države Tennesee, blizu Summertowna. Z možem in še nekaj sto drugimi sta jo ustanovila v začetku sedemdesetih prejšnjega stoletja – značilno zanjo je življenje v stiku z naravo, ženske pa svoje otroke (razen v primerih komplikacij, ki so redkejši kot drugje) rojevajo doma. Seveda s pomočjo izkušenih babic, kakršna je Ina May, ki jih spremljajo ves čas nosečnosti, jim z ljubečo skrbjo in nežnostjo pomagajo med porodom ter z obiski in nasveti po njem. Njihovi rezultati so daleč nad ameriškim povprečjem: medtem ko je bila leta 2001 stopnja carskih rezov v ZDA 24,4-odstotna, je bila v njihovem babiškem centru le 1,4-odstotna. Kot pravi avtorica v svoji knjigi, so se ženske v njenem kraju znova naučile ženskih spretnosti, ki jih uspešno uporabljajo. To so znanja, ki jih moderne ženske ne poznajo več dobro in so onstran običajnega medicinskega razumevanja ženskega telesa in poroda. 

Najbolj zaupanja vredno znanje o ženskem telesu je dopolnjevanje najboljšega, kar lahko medicina ponudi v zadnjem stoletju ali dveh ter ženskega znanja in modrosti o sami sebi preden so porode preselili v porodnišnice, pravi Gaskinova. Knjiga Modrost rojevanja bralcem razkriva najboljše informacije, ki so trenutno na voljo o resničnih zmožnostih ženskega telesa med porodom. Pokaže tudi, kako jih lahko dopolni učinkovita uporaba sodobne porodne tehnologije. S poznavanjem in razumevanjem dogajanja se tudi strah nosečnice pred porodom zmanjša ali povsem izgine, porod pa lahko postane izkušnja modrosti in notranje moči.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Zelena je mnogo več kot le zelenjava

13 junija, 2012 0