Tuesday, February 27, 2024

V prvih štirih tednih otrokovega življenja napredkov skoraj ne moremo opaziti, saj večino dneva prespi.


Že v drugem mesecu pa lahko zasledimo kako s pogledom sledi bližnjemu predmetu. Lahko tudi premakne glavico, da bi opazovanemu predmetu bolje sledil, vendar so ti gibi še nekoliko nerodni. Opazimo tudi prve nasmehe, ki se nam včasih zdijo naključni, ter prve solzice. Zdaj ne spi več večino časa in poskuša se oglašati z glasovi, ki so še najbolj podobni zlogom »ra, ra«. Kasneje pa oglašanje dopolnjuje še z ostalimi zlogi, ki jih je skorajda vsak dan več. S takšnim izražanjem začenjajo reagirati na razne dražljaje okoli sebe.

V tretjem mesecu lahko opazimo, da dojenčka določeni predmeti bolj zanimajo saj se na enem predmetu lahko s pogledom zadrži dalj časa. Ne da bi premaknil glavico, sledi premetu v vse smeri. Spanje čez dan se izrazito skrajša in malček je vse bolj aktiven. Uživa v brcanju, mahanju z rokami, na ta način pa krepi svoje mišice. Njegova mimika nam pokaže kako uživa, ko se mu posvečamo in na ta način postaja socialno bitje. Z nasmehom prepozna znano osebo. Zanimanje za okolico je vse bolj izrazito. Uživa v ogledovanju svojih ročic in to je eden pomembnih znakov, da se otrok normalno in zdravo razvija. Proti koncu tretjega meseca se prične igrati tudi s svojimi prstki in pomembno je, da ga pri tem ne oviramo. Lahko mu nad posteljico obesimo razne zanimive igračke, kar v otroku spodbuja željo po prijemanju.

V četrtem mesecu že sega po predmetih v njegovem dosegu in prav nerodno jih poskuša prijemati. V prijemanju predmetov v njegovi bližini in igranju s svojimi prstki, je vsak dan bolj spreten. Vse predmete želi občutiti ne samo s rokami, temveč želi vse po vrsti okusiti tudi ustnicami in jezikom. Pomembno je, da se sam potrudi pri doseganju določenega predmeta, saj mu to nudi neizmerno zadovoljstvo. Zelo rad opazuje tudi govor bližnje osebe in se z glavo obrača proti njej. Pomembno je, da se v tem obdobju z otrokom čim več pogovarjamo, se mu smehljamo in ga ljubkujemo. Zelo se tudi naveže na svoje starše, ki mu dajejo občutek varnosti.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Dojenček joka. Potrebuje dodatek?

13 junija, 2012 0