Friday, April 12, 2024

Odhod v vrtec je tako za starše, kot otroka enako stresna izkušnja. Jok in solze sta povsem normalna pojava in povsem enako, kot pri drugih ločitvah, neizbežna. Pojavljata se v glavnem v prvem tednu bivanja v vrtcu, pri nekaterih otrocih pa se lahko stresni trenutek pojavi šele čez leto dni.


Zelo pomembno je, da se starši aktivno vključimo v vse aktivnosti svojih otrok. Zaradi tega otroci lažje preidejo obdobje uvajanja. Obdobje uvajanja pa je odvisno od vzgojno izobraževalne politike posameznega vrtca, čeprav tudi tu veljajo nekatere zakonske regulative, ki pa so, na srečo staršev in otrok, zelo fleksibilne.

Zelo pomembno je prehodno obdobje

Da bi se izognili otrokovemu joku se starši velikokrat brez pozdrava izmuznejo iz igralnice. Pobeg staršem prihrani otroški jok, vendar se bo otrok počutil izdano in zapuščeno. Če je še tako težko, je otroku potrebno pojasniti, da je čas za slovo, razložite mu, da naj se s svojimi prijatelji zabava vse dokler se ne vrnete.

Še ena metoda uspešne aklimatizacije v vrtcu je uporaba najljubše igračke. Sploh ni pomembno ali je to plišasta igračka, vlakec, avtomobilček ali punčka, pomembno je, da je to predmet na katerega je otrok še posebej vezan. Ko je prilagoditveno obdobje končano, bo igračka vedno ostala ob otroku. Splošnih trikov, s katerimi pa bi lahko v celoti preprečili otroški jok, pa seveda ni.

Okoli 80% otrok, ob svojih prvih dneh v vrtcu, joka. Pri ostalih 20% lahko kriza nastopi šele po dveh tednih, lahko pa se pojavi celo leto dni po prvem obisku.

Pred otrokom se ne skrivajte

Ena izmed največjih napak staršev je, da otroka dvakrat  pripeljejo v vrtec, potem pa ga iz neopravičenih razlogov, v vrtec pripeljejo šele čez dva tedna.

Stresna situacija se ponovi in otroku naredimo zgolj medvedjo uslugo.

Če se od otroka poslovimo, naj tako tudi bo. Veliko staršev se od otroka poslovi, potem pa nekje ‘skriti’ spremljajo njegovo reakcijo. Otrok jih opazi in ponovno plane v jok.

Glede na to, da ni metode s katero boste otroka prepričali v zabavnost v vrtcu, je najbolje, da se pripravite na otrokov jok. Do takrat naj velja slovo za slovo, ne odhajajte brez pozdrava in ne pozabite na otrokovo najljubšo igračo, ki je vezana na poznano sredino.

Preberite še:

Komu bo podoben otrok

Hiperaktivni otroci 1.del

Hiperaktivni otroci 2.del

Avtizem

Disleksija

 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Ecstasy proti levkemiji, limfomu in mielomu

13 junija, 2012 0