Thursday, July 18, 2024
Nekategorizirano
19 septembra, 2019

Moja zgodba: postala bom mamica

By 0 1148 Views

Moja zgodba ni nikakršna izjema ali osamljen primer. Da si nekoč želim postati mamica, so vedeli tako prijatelji kot tudi družina.


Stara sem bila 27 let, imela sem dolgoletnega partnerja, službo, stanovanje; pravzaprav vse, kar v današnjih časih ‘nujno’ potrebuješ, preden se odločiš za otroka. A nekako sva s tem odlašala in vedno ponavljala, da še ni pravi čas.

A pravi čas ni nikoli. Ne bo nikoli. Zmeraj boš želel še na kakšno potovanje, zmeraj boš imel v mislih še kakšno noro zabavo, zmeraj boš mnenja, da je v stanovanju ena soba premalo …

 

In tako se je zgodilo. Nenačrtovano, a hkrati tudi nepazljivo. Dve črtici na testu nosečnosti. Postala bom mamica.

Naenkrat se je zdelo, da je vse popolno, tako kot mora biti. Da se je zgodilo ob pravem času in da v življenju ne pogrešam ničesar več – le še to majhno, drobceno bitje. Srce mi je razbijalo in veselila sem se vsakega trenutka.

V 12. tednu nosečnosti sem imela pregled nuhalne svetline. O tem nisem vedela kaj veliko, bolj to, da gre za pregled, na katerem bom morda izvedela spol svojega otročička. Ginekolog mi je nežno povedal, da vse kaže na to, da pričakujem fantka, vendar so žal rezultati nuhalne svetline slabi in obstaja verjetnost, da se bo fantek, ki ga nosim pod srcem, rodil z Downovim sindromom.

 

Bila sem v šoku. Pričakovala sem pregled, na katerem ti povedo, da je s plodom vse v redu, nato pa izvem, da se bo moj otrok morda rodil z genetsko boleznijo? A se to res da napovedati le skozi ultrazvočni pregled? Kako? Zakaj?

Ginekolog me je pospremil do vrat z besedami, naj opravim še test NIFTY.

Pokimala sem in se s potnimi dlanmi in razbijajočim se srcem odpravila proti domu. Bilo mi je hudo. Nisem vedela, kako naj povem partnerju. Nisem vedela, kaj to sploh pomeni, kaj naj storim. Po neprespani noči sem prižgala računalnik in začela brskati po spletu.

”Slabi rezultati nuhalne svetline, Downov sindrom, test NIFTY, zanesljivost nuhalne svetline, življenje z otrokom z Downovim sindromom …”

Človek začne iskati odgovore šele, ko je postavljen v določeno situacijo, in tako sem tudi sama tisti dan našla odgovore na vsa svoja vprašanja. Test NIFTY. Želela sem dodatno potrditev, želela sem izvedeti, ali je vse res.

Že isti teden sem bila naročena na odvzem krvi za NIFTY. V primerjavi z nuhalno svetlino, ki je le 60–70 % natančna, je test NIFTY več kot 99 % natančen. Še je obstajalo upanje, da so rezultati nuhalne svetline napačni, in da bo moj deček zdrav. NIFTY sicer testira več kot 80 genetskih bolezni, zato sem vedela, da bodo rezultati zagotovo zanesljivi in šele takrat bom razmišljala, kako naprej.

 

Na rezultate sem čakala 7 dni. Priznam, to je bilo najdaljših 7 dni v mojem življenju, in niti predstavljati si ne znam, da bi na njih morala čakati tudi več tednov (kot na primer pri amniocentezi). Ko sem prejela klic ginekologa, so se mi nabrale solze v očeh. S tresočim glasom sem se oglasila na telefon, zaprla oči in upala, da mi bo povedal dobro novico.

”Test NIFTY je pokazal, da ni tveganja za kromosomske nepravilnosti, vaš otrok je zdrav.”

”Kaj? Rezultati nuhalne svetline so torej napačni?”

”Tako je, bodoča mamica. Nič več vas naj ne skrbi, vse je v redu.”

Odvalil se mi je kamen od srca in začela sem jokati kot dež. To je bilo nekaj najlepšega, kar sem lahko slišala. Pobožala sem se po trebuščku in nežno rekla: ”Tam si, fantek moj, zdrav. Komaj čakam, da se spoznava.”

 

Danes je Oskar star eno leto. Zdrav, nagajiv fantek, ki ravno dela svoje prve korake, je moje največje sonce v življenju. A sem slabi dve leti nazaj res mislila, da še ni pravi čas za otroka? Ko bi le vedela, da si danes življenja brez njega več ne bom znala predstavljati.

In hkrati vem, da sem svojo nosečnost lahko mirno preživela zahvaljujoč testu NIFTY. Če bi že takrat vedela zanj, bi ga zagotovo opravila še pred nuhalno svetlino. NIFTY lahko namreč opraviš že od dopolnjenega 10. tedna nosečnosti dalje, pregled nuhalne svetline pa imaš šele v 12. ali 13. tednu. Tako bi že prej vedela, da je moj otrok zdrav in bi si prihranila vse skrbi, ki mi tiste dni niso pustile spati.

Čeprav mnogokrat samoumevna, je informacija o prisotnosti genetskih nepravilnosti vredna več kot vse ostalo. Težko bi preživela vso svojo nosečnost v dvomih; ne bi se sprostila, ne bi bila srečna, ne bi uživala v nosečnosti in ne bi tako težko pričakovala trenutka, ko bom zagledala otroka. Strah me je bilo. Strah pred neznanim, pred najhujšim, pred boleznijo in pred življenjem, ki si ga ne bi znala predstavljati. Test NIFTY je vse te skrbi in dvome odpravil v trenutku, ko sem izvedela za rezultate in takrat se je moja nosečnost šele prav začela.

 

Več o testu NIFTY preberite na www.niftytest.si.