Wednesday, May 29, 2024

Dekleta ponavadi prihajajo v puberteto med osmim in trinajstim letom starosti, v tem obdobju pa se prične razvijati tudi oprsje; pod bradavičko se pojavi prva izboklinica. Pogosto se zgodi, da se brstenje dojk, kot pravimo prvi rasti, prične razvijati neskladno – npr. desna dojka raste hitreje kot leva. Velikost dojk se običajno uskladi nekje pri dvajsetih letih, ni pa nujno. Asimetrija dojk pa je tudi po končanem fizičnem razvoju povsem naravno in normalno stanje.


Nekatera dekleta pa si zaradi neznatne težavice zadajajo nepotrebne skrbi. V najstniškem obdobju je to povsem normalno naravno fizično stanje, če pa je skrb kljub vsemu prevelika, pa se o asimetriji oprsja posvetujte s svojim zdravnikom.

Dober znak je, da dekle opazi asimetrijo svojega oprsja. Zgodnja zavest in poduk, kako videti in čutiti svoje oprsje, pomaga pri opazovanju sprememb, ki lahko kažejo na simptome različnih obolenj. Na internetu ali pri zdravniku se pozanimajte, kako opraviti pravilen preventivni pregled dojk, ki bo pripomogel pri spoznavanju vašega oprsja in pomagal pri opredelitvi morebitnih sprememb.

Večino najstnic pa asimetrija oprsja moti zgolj zaradi estetskih razlogov. Nekatera dekleta se s tem ne obremenjujejo preveč in se kljub temu počutijo zelo samozavestne. Nekatera pa v tem občutljivem najstniškem obdobju, tudi če je asimetrija neznatna, najdejo nepotrebne težave, ki rušijo njihovo samozavest.

Vaje ali dieta asimetrije ne bosta odpravili. Učinkovita je zgolj plastična kirurgija, ki pa se do končanega razvoja oprsja ne priporoča. Dekleta se ponavadi odločijo za nošenje podloženih nedrčkov, ki vizualno uravnotežijo velikost njihovega oprsja. Pomaga tudi pogovor z mamo in starejšo sestro ali celo babico – skrb za asimetrijo dojk v obdobju najstništva je povsem odveč!

Tako kot je edinstven DNK zapis je edinstven tudi psihofizičen razvoj vsakega posameznika. In naj vam bo v uteho, da se telo skoraj nobenega človeka ni razvilo povsem skladno.

http://youtu.be/IDrM_GTfsnY

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Smokve ali fige

5 septembra, 2012 0