Saturday, February 24, 2024

Molarna nosečnost nastane, kadar se celice horionskih resic (prstkasti izrastki na katerih je posteljica vezana na maternico) ne razvijajo normalno. Namesto tega se tvorijo skupki vodnih mehurčkov, ki ne morejo zagotoviti rasti normalnega embria. Tveganje za nastanek molarne nosečnosti je višji pri ženskah starejših od 40 let.


Povzročitelj molarne nosečnosti je v kromosomski motnji spermija, ki je oplodil jajčece, v samem jajčecu ali oboje. Obstajata dva tipa molarne nosečnosti, popolna ali delna. Pri popolni v maternici namesto embria nastaja mala mehurčasta snet, pri delni pa se embrio ne razvija normalno in običajno ne preživi.

Pri ženskah, ki so prebolele molarno nosečnost, obstaja povečano tveganje za nastanek določenega tipa malignega tumorja maternice. Nekateri od teh tumorjev zelo pogosto metastazirajo (razširijo se na druge dele telesa). Četudi je bolezen redka in odstotek ozdravitve visok, vsaki ženski, ki je imela molarno nosečnost, grozi povečano tveganje za nastanek tumorja.

Kateri so znaki?

Skoraj vedno se pri molarni nosečnosti pojavijo krvavitve okoli 12. tedna nosečnosti. Drugi mogoči simptom molarne nosečnosti je, veliko večja maternica kot je običajno za trajanje nosečnosti.

Kako se odkrije?

Večino primerov molarne nosečnosti se odkrije v prvih treh mesecih nosečnosti. Zgodnja opozorilna znaka sta, krvavitve in glede na normalno nosečnost znatno povišana koncentracija hCG-ja, ki napeljeta zdravnika, da poskuša odkriti utripanje otrokovega srca. Če utripa ne sliši, posumi na molarno nosečnost. Ginekolog z ultrazvočnim pregledom odkrije, ali je plod v maternici normalen, ali gre za hidatidno molo.

Kako se zdravi?

Molarno nosečnost zdravimo tako, da hidatidno molo odstranimo s tehniko, ki se imenuje sukcijska kiretaža. Nosečnica prejme anestetik, maternični vrat se razširi, vsebina maternice pa se nežno odstrani s sukcijo. Prav tako se lahko predpiše zdravilo imenovano oksitocin, ki stimulira krčenje maternice.

Prihodnost?

Zdravljenje molarne nosečnosti je v večini primerov uspešno, vendar obstaja povečano tveganje za nastanek tumorja. V določenem terminu so obvezni pogostejši ginekološki pregledi. Pojav tumorjev po molarni nosečnosti se kažejo v povišani koncentraciji hSG-ja. Vrednosti ostanejo visoke, ali se celo povišajo po prekinitvi nosečnosti. Zaradi tega bo zdravnik redno kontroliral koncentracijo hSG-ja. Večini žensk, ki so imele molarno nosečnost se svetuje, da ponovno zanosijo šele čez leto dni.

Relativno redke oblike maligne bolezni, ki lahko nastanejo po molarni nosečnosti, se zdravijo s kemoterapijo. Uspeh zdravljenja se bliža 100%.
 

Naslednji prispevek

Epiduralna analgezija pri porodu: še vedno tabu?

13 junija, 2012 0