Wednesday, April 24, 2024

Za razliko od moških, so ženske rojene s fiksno število jajčec, ki so funndamentalne za reprodukcijo, zato se po 35-letu starosti pojavijo prve težave z uspešnim spočetjem. Moški v enakih letih še vedno proizvaja preko sto milijonov spermatozoidov na dan ali tisoč na vsak utrip srca. Teoretično, moški proizvaja spermo, ki je ves čas sveža in zaradi tega ni razlike izmed sperme osemdeset letnika ali tridesetletnika.


Najnovejše raziskave kažejo na določene omejitve plodnosti tudi pri moških. Moški nad štiridesetim letom imajo manjšo verjetnost postati očetje. Prav tako pa so njihovi otroci bolj dovzetni obolevanja za avtizmom, shizofrenijo in depresijo.

Testiranja so tudi pokazala, da so otroci starejših očetov manj inteligentni, spet druga raziskava je pokazala, da je kar 50% primerov Downovega sindroma odvisna od kakovosti sperme. Pri oploditvi starejšega moškega in mlajše ženske, embrionalni razvoj poteka drugače kot poteka pri mlajših partnerjih.

Starejši kot je moški, manj kakovostna je njegova sperma, zmanjšana je gibljivost spermijev, drugačna oz. spremenjena pa je tudi kakovost njihove DNK. Sama plodnost se ne zmanjšuje, znižuje se samo kakovost spermatozoidov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

S kulturo do zdravja

13 junija, 2012 0