Friday, December 8, 2023

Vzroki in pogostost


Glavni vzroki neplodnosti so težave povezane s semenom, z ovulacijo, jajcevodi in materničnim vratom. Težave z neplodnostjo ima približno 15 do 20 % parov. Njihovo število, pa zaradi odlaganja nosečnosti v starejša starostna obdobja, vztrajno narašča . Kjub temu do 60 % neplodnih parov uspešno zanosi z zdravljenjem ali brez njega.
 

Moška neplodnost

Ploden moški je sposoben ejakulirati zadostno število normalnih semenčic v žensko nožnico, vendar pa lahko številni dejavniki motijo potek dogodka in povzročijo neplodnost.
Motnje v delovanju mod ter zamašeni ali manjkajoči semenovodi lahko povzročijo popolno odsotnost semenčic v izlivu. Če seme ne vsebuje fruktoze (posebnega sladkorja, ki nastaja v semenskih mešičkih in je pomemben za prehrano semenčic), lahko to kaže na odsotnost semenovodov ali semenskih mešičkov. V redkih primerih lahko semenčice potujejo v mehur namesto po spolnem udu (retrogradna ejakulacija), kar je lahko posledica operacije, sladkorne bolezni ali okvare živca.
 

Diagnoza

Zdravnik se z neplodnim parom najprej pogovori o težavah. Sledi telesni pregled, pri katerem zdravnik išče znake kakršnihkoli dednih ali hormonskih bolezni, ki bi lahko vplivale na plodnost. V primeru hormonskih motenj poskuša ugotoviti njihov izvor, ki je običajno v nepravilnem delovanju mod ali hipofize.
Sledi analiza semena. Moški dva do tri dni pred analizo ne sme ejakulirati. Seme za analizo se običajno pridobi v laboratoriju, pri čemer moški masturbira in ejakulira seme v posebno posodo. Če to ni možno, se lahko seme pridobi tudi s pomočjo posebnih kondomov. Za analizo je običajno potrebnih več vzorcev (dva do tri). Osnovni del analize je ugotavljanje števila semenčic v izlivu, ugotavlja pa se lahko tudi njihova kakovost, prisotnost protiteles proti semenčicam, stanje celičnih membran semenčic itd.
Če je potrebno, sledi še biopsija testisov.
 

Zdravljenje


Zdravljenje je odvisno od vzroka neplodnosti.
Če ima moški premajhno število semenčic v izlivu, se lahko poizkusi z zdravljenjem z zdravili, ki spodbujajo razvoj semenčic. Če je v izlivu premajhno število normalnih semenčic, se lahko poveča možnost zanositve z umetno osemenitvijo, pri čemer se uporabi prvi del semenskega izliva, ki vsebuje največ semenčic, ali najaktivnejši del semenčic (sprano seme). Drugi možnosti sta tudi zunajtelesna oploditev in oploditev v jajcevodih (GIFT).
Če moški ne proizvaja semenčic, pride v poštev inseminacija ženske s semenom drugega moškega (dajalca), pri čemer se seme dobi v kvalificiranih semenskih bankah.
Nekatere vrste moške neplodnosti se lahko pozdravi tudi z operacijo.

vir: pliva

Kategorija:   Moška neplodnost, neplodnost
Naslednji prispevek

Ribe zmanjšujejo moško plodnost

13 junija, 2012 0