Wednesday, July 17, 2024

Predvideva se, da so se merila ženske lepote spreminjala od enega do drugega obdobja, od celine do celine, študija klasične angleške, kitajske in indijske književnosti pa je pokazala, da moški niso izbirali niti med plavolaskami niti med temnolaskami, amprak predvsem med vitkimi in nežnimi ženskami.


Raziskava podpira tezo, po kateri se moški podzavestno podrejajo Darwinovemu refleksu, zato želijo žensko z vitko postavo, nespornega znaka dobrega zdravja in t. i. plodnega telesa.

Kaj kaže statistika?
Znanstveniki z Univerze Austin v Teksasu in Univerze Harvard so preučili angleško književnost 16., 17., in 18. stoletja ter kitajsko in indijsko poezijo prvih stoletij in naredili statistiko. Prsi, zadnjica in stegna – erogene cone – so v literarnih opisih zelo cenjene, največkrat je omenjena prav vitkost.

V angleški književnosti, ki so jo preučili znanstveniki, se vitka postava omenja 65-krat, glede na 16 omemb oprsja, 12 omemb stegen, v samo dveh primerih pa so bili omenjeni boki in zadnjica.

V indijskih epih Ramajana in Mahabharata se vitkost slavi 36-krat, 26-krat pa drugi deli ženskega telesa. V kitajski poeziji med 4. in 6. stoletjem se ženska postava omenja 17-krat, nikoli pa kateri koli drug del telesa. Le en verz omenja lepe noge.

V današnjih časih medicina povezuje debelost in pomanjkanje estrogena, kar zmanjšuje plodnost in povečuje zdravstvene težave.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Koliko žrtev bi lahko terjala ptičja gripa?

13 junija, 2012 0