Tuesday, May 21, 2024

Večina moških se niti ne vpraša, kaj lahko stori, da bo noseči partnerici nosečnost minila čimbolj prijetno. Modernim očetom niti ne pritiče, da so zgolj oddaljeni opazovalci, zato upoštevajte nekaj nedolžnih nasvetov, ki lahko poglobijo vajino razmerje:


Vključite se – s partnerko preživite čim več časa, pospremite jo na preglede, ultrazvok, aktivno se vključite v izbiro imena. Pogovorite se o vseh odprtih vprašanjih, merilo naj ostane strpnost.

Bodite strpni – povsem normalno je, da so nosečnice nekoliko bolj razdražljive in jih je še posebej v zadnjem trimesečju lahko razjeziti. Strpnost vas lahko reši. Ne prilivajte olja na ogenj s povsem nepotrebnim provociranjem.

Poskrbite, da ogenj strasti ne ugasne – nosečnost ne pomeni spolno abstinenco, ki pa je v določenih situacijah potrebna. Nasvete boste dobili pri ginekologu. Zgodi se, da se je potrebno spolnosti vzdržati do konca nosečnosti. Če ne obstajajo razlogi, ki bi lahko škodili zdravju nosečnice ali ploda, ni razlogov, da se nebi prepustili spolnim užitkom. Spolne igrice v času nosečnosti ženskam dvigujejo samozavest in izboljšajo njihovo samopodobo. Po porodu so predvsem mladi moški, preveč nestrpni in vsiljivi, zato je rezultat mnogokrat ravno nasproten. Hormoni in čustva po porodu potrebujejo nekaj časa, da ponovno vzpostavijo normalno biološko ravnovesje, tudi tu velja strpnost.

Bodite pozitiven vzgled
– partnerki pomagajte pri pravilni in zdravi prehrani, vzpodbujajte in spremljajte jo pri telesni vadbi: joga, sprehodi v naravo, plavanje…

Preobrazite se v maserja – masaža hrbta, stopal in rok je vzpodbuda, ki je vaša partnerka ne bo nikoli pozabila. Prav masaža poskrbi za zniževanje fizičnega stresa.

Pojdite v šolo za starše – šola vas bo pripravila na sam porod, kričanje, stiskanje, kri in vse ostalo povezano s porodom. Tako pripravljeni se boste lažje soočili z razmerami, ki vladajo v porodni sobi. Pozabite na svoje porodne-fobije in porod spremljajte v porodni sobi. V dobrem in slabem, pogumno sodelujte in bodite prava podpora.

Po porodu – vaša vloga se ne konča v porodni sobi, v podporo morate biti še dolgo po porodu. Hranjenje dojenčka, podiranje kopičke, previjanje, itd… Partnerka bo še vedno nagnjena k hitri menjavi razpoloženja in to je v tem obdobju povsem normalno. Pripravite se na to. Bodite nežni in razvozlajte svoj jezik, pogovarjajte se več kot ponavadi. Če več dni partnerke ne morete potolažiti naj vam ne bo nerodno poiskati strokovno pomoč, saj gre mogoče za poporodno depresijo.

Nosečnost je obdobje, ki zahteva veliko fizične in čustvene moči obeh partnerjev. Obdobje lahko postane izjemno stresno, z malo strpnosti in ginekološkimi nasveti pa lahko nosečnost in porod postaneta najlepši izkušnji v vašem življenju.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Višje število možganskih kapi v nosečnosti

13 junija, 2012 0