Thursday, April 25, 2024

Raziskava v ZDA je pokazala, da so moškim spolno privlačnejše ženske oblečene v rdeča oblačila, prav tako pa prej opazijo žensko na fotografiji, če je le te obrobljena z rdečim okvirčkom. Strokovnjaki ponujajo dva pojasnila.


»Pojav bi lahko pomenil rezultat povezovanja rdeče barve z ljubeznijo, lahko tudi vpliv primitivnih bioloških procesov,« je dejal profesor psihologije Andrew Elliot, ki je vodil raziskavo.

Povezava med redečo barvo in seksualnostjo se pojavlja tudi pri nekaterih primatih. Na primer, samice nekaterih opic pri ovulaciji pordečijo in na ta način samcem pošiljajo seksualne signale.

»Mogoče je rdeča barva globoko v podzavesti kot evolucijsko nasledstvo povezana z avtomatsko biološko reakcijo na rdečo barvo,« je še dodal Elliot.

Raziskavo so izvedli na stotih moških kandidatih, katerim so pokazali slike žensk. Povedati so morali katera ženska se jim zdi lepa, katero bi poljubili in s katero bi imeli spolni odnos. Celo fotografija z isto v rdeče oblečeno žensko, ali oblečeno v oblačila drugih barv kaže, da je rdeča barva žensko naredila privlačnejšo.

Rdeča barva je vplivala samo na stopnjo privlačnosti ženske, ne pa na stopnjo inteligence, simpatičnosti in nekatere druge osebnostne lastnosti.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Zreli moški smo boljši ljubimci

13 junija, 2012 0