Wednesday, December 6, 2023

V raziskavo je bilo vključenih 72 moških starih od 23 do 80 let. Moški so morali s kazalcem na roki v desetih sekundah kar največkrat udariti po mizi. Merili so jim možgansko aktivnost, s katero so določili količino mielina, snovi, ki omogoča prenose impulzov v možganih, piše Live Science.


Odkrili so, da se hitrost in količina mielina pospešeno znižata že po 39. letu starosti. Profesor psihiatrije George Bartzokis, ki je na UCLA vodil raziskavo pravi, da so rezultati šokantni.

»Verjetno smo našli razlog zakaj se najboljši športniki upokojijo in zakaj se starejši ljudje gibajo počasneje,« je za Live Science izjavil Bartzokis.

Znanstveniki že leta poskušajo dokazati, da je mielin povezan s staranjem organizma. Nova spoznanja o pešanju motoričnih sposobnosti, bi lahko pomagala pri preučevanju staranja možganov.

»Propadanje mielina se prične že v srednjih letih, kar pušča zdravnikom dovolj časa, da proces upočasnijo ali zaustavijo, mogoče celo preprečijo degenerativne bolezni, ki so povezane s staranjem, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen,« še dodaja Bartzokis.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Aspirin ne ščiti srca diabetikov

13 junija, 2012 0