Sunday, April 14, 2024

V okviru preventivnih pregledov od tretjega leta in pol zdravnik preveri, ali otrok dobro vidi. Če imate kljub temu občutek, da so njegove vidne sposobnosti motene, obiščite očesnega zdravnika. Otroku bo, če bo potrebno, predpisal očala.


Kontaktne leče

Vaš otrok lahko nosi kontaktne leče, če je njegova slabovidnost stabilizirana in če je dovolj spreten, da si leče vstavi in odstrani sam.

Dojenčke s prirojeno motnjo leče (katarakta) lahko s kontaktnimi lečami obvarujemo slepote: motna leča se operativno odstrani in otroški zdravnik vstavi dojenčku kontaktno lečo, ki izravna napačno lomno sposobnost očesa. Ustrezno rasti očesa je potrebno lečo zamenjati za večjo,  za začetek to stori otroški zdravnik, kasneje starši.

Ko so vidne funkcije zrele, se lahko vsadi umetna leča.

Daljnovidnost

Pri prirojen daljnovidnosti (Hyperopia) gre za moteno lomno sposobnost leče. Daljnovidni dobro vidijo na daleč, vendar neostro na blizu. Njihovo oko je za lomno sposobnost leče zgrajeno prekratko, zato na mrežnici ne nastane ostra slika, Motnje vida popravijo očala z zbiralno (konveksn ) lečo.

Kratkovidnost

Pri kratkovidnost (Myopia) oko ni sposobno natančno prepoznati objektov v daljavi. Žarišče očesa leži pred mrežnico in ne na mrežnici, kot pri zdravem očesu, tako da predmeti na mrežnici niso ostro izoblikovani. Razlog je bodisi v predolgem očesnem zrklu ali v premočni lomni sposobnosti leče. Ta napaka se popravi z razpršilno ( konkavno ) lečo v očalih.

Astigmatizem

Astigmatizem je neenakomerno vbočenje mrežnice ali leče, kar preprečuje ostro izoblikovanje objektov na mrežnici. Vid ni oster niti na daleč niti na blizu.

Te napake vida ni mogoče tako dobro izravnati kot daljnovidnost ali  kratkovidnost. Sposobnost vida se poskuša vzpostaviti s posebnimi cilindričnimi stekli ali s kontaktnimi lečami.

Barvna slepota

Pri približno osmih odstotkih dečkov in slabem enem odstotku deklic obstaja prirojena, neozdravljiva napaka v sposobnosti barvnega gledanja. Najpogosteje gre za rdeče-zeleno slepoto: otrok ne more razlikovati rdeče od zelene barve. Zdravnik s pomočjo barvnih tablic preveri, ali lahko otrok vidi in razlikuje barve.

Reference:

  1. Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
  2. kidshealth.org
  3. thechildrenhealthside.com
Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Spodnesite ji tla pod nogami

5 marca, 2013 0