Wednesday, April 17, 2024

Nemški zdravniki opozarjajo, da so motnje prehranjevanja pri mladih ženskah vse pogostejše in da se starostna meja, pri katerih deklice zbolijo za to boleznijo, vztrajno niža. Motnje prehranjevanja, med katere spadata tudi bulimija in anoreksija, so najpogostejše pri mladih dekletih, ki so stare med 14 in 16 let. Ker se za mnoge te motnje končajo s smrtjo, po zadnjih podatkih umre vsak deseti bolnik, morajo biti starši pozorni že na prve znake te bolezni.


»Dekleta, ki so ves čas nezadovoljna s svojim telesom, ki so zelo nesamozavestna in ves čas pazijo na kalorije ter po vsakem obroku skočijo na tehtnico, so nagnjena k prehranjevalnim motnjam,« opozarjajo zdravniki. V rizično skupino spadajo po besedah strokovnjakov tudi mladostniki, ki se veliko ukvarjajo s športom in odklanjajo prehrano. »Starši morajo biti pozorni tudi na obnašanje otroka. Če ta po kosilu takoj odide na stranišče, je po vsej verjetnosti nekaj narobe. Tudi neredna menstruacija je lahko znak prehranjevalne motnje,« še dodajo zdravniki.

Že pri najmanjšem sumu je dobro obiskati ginekologa ali psihiatra za mladostnike, saj je možnost ozdravitve pri hitrem ukrepanju mnogo večja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice