Friday, July 19, 2024

Njihovo odkritje bo spremenilo vsebino medicinskih učbenikov, ter imelo neposreden vpliv na zdravljenje avtizma, Alzheimerjeve bolezni, multiple skleroze in podobnih bolezni.


Ekipa znanstvenikov poudarja, da je, glede na to da je celoten limfni sistem natančno raziskan, nerazumljivo kako so lahko te žile ostale neopažene.

„Namesto, da se sprašujemo Kako preiskovati imunski odgovor možganov ali Zakaj imajo oboleli za multiplo sklerozo imunološke napade, lahko tem težavam sedaj pristopimo mehanicistično. Kako? Vsi možgani, kot ostalo tkivo, so preko limfnih žil povezani s perifernim obrambnim sistemom,“ je dejal dr. Jonathan Kipins, profesor na katedri za nevroznanost in direktor centra za imunologijo možganov.

„Odkritje bo popolnoma spremenilo način po katerem smo doživljali nevroimunološko interakcijo. Do sedaj smo jo percipirali kot nekaj ezoteričnega, nekaj, kar se ne da raziskovati. Po odkritju si lahko pričnemo postavljati mehanicistična vprašanja,“ je dodal.

Predsednik katedre dr. Kevin Lee je po predstavitvi rezultatov raziskave pripomnil: „Morali bomo zamenjati učbenike! Res nisem mogel verjeti, da v telesu obstajajo strukture, ki jih še ne poznamo.“

Za odkritje novih žil je najzaslužnejši Antoine Louveau doktor Kipnisovega laboratorija, ki pravi, da so omenjene limfne žile ostale neopažene, ker so dobro skrite in se raztezajo vzdolž glavne krvne žile, ki povezuje sinuse in vodi skozi za slikanje zelo zahtevno področje.

„So tako blizu krvne žile, da jih enostavno spregledate,“ je pojasnil.

Odkritje limfnih žil odpira številna vprašanja, med ostalim osnovno: „Kako res delujejo možgani in kako bolezni, ki jih napadajo!“

„Pri Alzheimerjevi bolezni se v možganih nalagajo velike količine proteinov. Razlog lahko iščemo v mehanizmu, zaradi katerega jih te žile ne odvajajo dovolj učinkovito,“ je dejal Kipnis.

Novo odkrite limfne žile se z leti spreminjajo in tako znanstvenikom predstavljajo dodaten izziv.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Raziskava o učinku veganske prehrane

4 junija, 2015 0