Friday, December 8, 2023

Možganska kap se ne-slavnostno pojavlja kot najpogostejši povzročitelj smrti v EU. Zaskrbljujoč je podatek, da se v zadnjih letih vse pogosteje pojavlja pri mladi populaciji. Največja težava pri možganske kapi je, da v večini primerov ni nikakršne predhodne najave, ali predhodnih simptomov, po katerih bi lahko še pravi čas zaznali, da nam grozi možganska kap.


Zaščita zdravih in bolnih

Preventiva pred udarom možganske kapi, se je razvila šele v zadnjih desetih letih, ker se lahko z raznimi terapijskimi postopki zniža poškodbe možganov, nastale z ishemijsko (akutno zmanjšane prekrvavljenosti ) možgansko kapjo (trombolizo). Preventiva še vedno predstavlja najučinkovitejši recept, ki znižuje tveganje.

Preventivne postopke preprečevanja možganske kapi delimo na dva dela, primarni in sekundarni. Primarna terapija se nanaša na zdrave ljudi, sekundarna pa zajema ljudi, ki so že utrpeli posledice možganske kapi in ljudi, ki diagnostično spadajo v rizično skupino. Zaradi preprečitve pojava ponovne kapi, sta preventivno zdravljenje in rehabilitacija bolnikov učinkovita in nujno potrebna. S primarno in sekundarno preventivo se lahko v veliki meri izboljša kakovost življenja, zmanjša potreba kirurških posegov, podaljša življenje in zniža tveganje ponovne kapi.

Faktorji tveganja

Sklop preventive pred možgansko kapjo delimo na več faktorjev tveganja. Med najučinkovitejšo preventivno metodo za zdrave ljudi, prav gotovo sodi prisvajanje zdravih življenjskih navad, brez kajenja in pitja alkohola, nujno je potrebno uživati hrano s čim manj maščobami, v pripravi hrane pričeti uporabljati olivno olje, ter uživati veliko sadja in zelenjave. V vsakodnevno življenje je potrebno vključiti redno telesno vadbo, dnevno življenje zajamemo bolj sproščeno in poskušamo zmanjšati stres.

Zaradi preprečitve ponovne kapi, se enake mere preventive poslužujemo tudi pri osebah, ki so možgansko kap že prebolele. Ker je pri teh osebah nevarnost novega napada zelo velika, je potrebno kontrolirati in zdraviti faktorje tveganja. Predvsem se to nanaša na bolnike, ki uživajo zdravila proti visokem krvnem tlaku, diabetikom, ki uživajo zdravila za uravnavanje sladkorja in srčnim bolnikom. V nekaterih primerih je prisotna kombinacija zdravil, saj ima veliko število pacientov več omenjenih zdravstvenih težav naenkrat in je vsako od njih potrebno posebaj zdraviti. S preventivo in z upoštevanjem nasvetov zdravnika, je mogoče preprečiti novo možgansko kap, znižati potrebe po kirurških posegih in izboljšati kakovost življenja bolnikov in njihovih družin.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Bronhialna astma

13 junija, 2012 0