Sunday, May 26, 2024

Aken se v občutljivem najstniškem obdobju zagotovo niste razveselili, kljub temu, da ste zdaj zrelejši in manj obremenjeni s svojim zunanjim videzom, pa ponovna erupcija mozoljčkov ne ponuja pretiranega razloga za veselje. Ocenjuje se, da akne v določenem življenjskem obdobju prizadenejo okoli 50% žensk. Lahko pa vas potolažimo, da je izbruh aken v nosečnosti povsem naraven in nenevaren pojav.


Etiologija

Izkušnje kažejo, da se nekaterim ženskam s hujšo obliko aknaste kože, v nosečnosti le-ta nekoliko popravi. ‘Nosečniška’ proti aknasta terapija pa vsem pač ne more pomagati. Akne se najbolj intenzivno pojavijo v prvem tromesečju nosečnosti. V drugem tromesečju, ko se prične višati vsebnost estrogena pa je koža manj prizadeta in lahko se zgodi, da mozolji popolnoma izginejo. Akne med nosečnostjo pogosteje prizadenejo ženske, ki so se z aknasto kožo že spopadale.
 

Se sprašujete, zakaj si je vaše nosečniško telo zaželelo ponovno potovanje v najstniška leta? Kot večini telesnih sprememb v nosečnosti tudi pojav aken pripisujemo delovanju hormonov. Hormonsko neravnovesje pospešuje izločanje maščobe kožnih por, ki posledično povzročijo mastno kožo. Če pa pojav gledamo nekoliko s svetlejše plati, pa lahko zagotovo potrdimo, da je izločanje maščobe odgovorno za t.i. nosečniški sijaj. Po drugi strani pa je mastna koža predpogoj za pojav aken. Akna lahko nastanejo po celotnem telesu in niso lokalizirana samo na obrazu.

Nega

Nekatere ženske so na vizualne posledice pojava aken imune, druge z načeto samozavestjo povsem nepotrebno zaskrbljene. Farmakološkemu zdravljenju aken se je potrebno v nosečnosti v celoti odpovedati. Tržišče je prepolno izdelkov za nega aknaste kože. Kupujte izdelke, ki ne vsebujejo parabenov in eteričnih olj. Prvi vplivajo na hormonsko ravnovesje (parabeni imitirajo delovanje estrogenov) drugi povzročajo mastno kožo. Obraz umijte vsaj dvakrat dnevno, dobro ga izperite z mlačno vodo. Pijte veliko vode, ki pomaga ohraniti vlažnost vaše kože. Mozoljev ne stiskajte, vsaj lahko tvegate bakterijsko okužbo. In če ne prej, po devetih mesecih zagotovo izginejo.

Preberite še:
Intrahepatična holestaza nosečnosti
Srbeča in razdražena koža v nosečnosti
Občutljive dojke v nosečnosti
Prekomerno bruhanje v nosečnosti
Okužbe v nosečnosti

Naslednji prispevek

Carski rez povezan s prekomerno telesno težo

13 junija, 2012 0