Wednesday, May 29, 2024

»Naše raziskave kažejo, da multipla skleroza ni povezana s slabšim izhodom nosečnosti, kar je potrebno upoštevati pri svetovanju žensk z multiplo sklerozo, ki načrtujejo družino,« v reviji Annals of Neurology navajajo znanstveniki na University of British Columbia iz Vancouvra. Rezultati temeljijo na podlagi raziskave, ki je pokazala, da nosečnosti žensk z multiplo sklerozo in epilepsijo, na splošno niso varne.


Ocenjuje se, da se multipla skleroza pri 75% obolelih pojavi v zgodnji odrasli dobi, torej v obdobju, ko se večina žensk odloča za družino.  

Znanstveniki so analizirali podatke iz nacionalnih in regionalnih perinatalnih registrov. Skupaj so identificirali 432 porodov z multiplo sklerozo in 2.975 porodov brez omenjene bolezni. Primerjali so gestacijsko dobo, porodno težo in način poroda. Prav tako so spremljali čas nastopa bolezni, trajanje bolezni in stopnjo nevroloških poškodb.

Znanstveniki pravijo, da bistvene razlike med povprečno gestacijsko dobo ali porodno težo otrok med materami z multiplo sklerozo in zdravimi materami, ni. Multipla skleroza prav tako statistično ni bila povezana z večjim številom asistiranih vaginalnih porodov ali carskim rezom.

Sicer obstaja blago povišano tveganje poroda pri materah z višjo stopnjo nevroloških poškodb, vendar avtorji pravijo, da razlike niso statistično pomembne. Trajanje bolezni in starost v kateri se bolezen manifestira nista bili statistično povezani z nezadovoljivim izidom poroda.

Avtorji poudarjajo, da so imele nosečnice z multiplo sklerozo pogosteje prekomerno telesno težo, ki je znan dejavnik povečanega tveganja zapletov v nosečnosti in pri porodu.

»Pomembnost indeksa telesne teže in komplikacij v času in izidu nosečnosti žensk multiplo sklerozo, pa bi bilo potrebno raziskati v naslednji raziskavi,« zaključujejo znanstveniki. Med tem pa ostaja priporočilo, da je potrebno pacientke prepričati v pomembnost optimizacije telesne teže že pred nosečnostjo.

Naslednji prispevek

Otroška trgovina Mali-Vragci.si

13 junija, 2012 0