Monday, July 22, 2024

Se imate z družino namen odpraviti na enodnevni ali večdnevni izlet, v naravo? Da se boste izognili morebitnim težavam, in da se boste prav vsi člani družine lahko resnično sprostili in zabavali, morate vaš izlet dobro načrtovati.


Ko se odločite, da se boste z družino odpravili v naravo, je najprej pomembno, da premišljeno izberete lokacijo oz. kraj, ki ga boste obiskali. Pri izbiri kraja bodite pozorni, da je primeren za vse člane družine, tudi za najmlajše. Poskusite izlet organizirati tako, da boste vključili vse člane družine, čeprav bo to lahko pomenili, da se morate pri določenih aktivnostih razdeliti. V tem primeru ločene aktivnosti načrtujte v naprej. Na primer, eden izmed staršev se lahko s starejšim otrokom odpravi plezat, medtem ko drug starš z mlajšim otrokom počiva. Raziščite tudi, kakšne možnosti imate na tej lokacij na voljo, na primer, ali je tam urejen prostor, za pripravo hrane na žaru ipd..

Ko se z družino odpravljate na izlet v naravo, razmislite tudi, katere elektronske naprave boste dovolili otrokom vzeti s seboj. Nato pa razmislite s katerimi aktivnostmi lahko manjkajoče elektronske naprave nadomestite. Predlagamo vam plavanje, oz. čofotanje za najmlajše, risanje narave, fotografiranje, jahanje itd..

Ko se odpravljate na izlet v naravo, pa morate nujno preveriti tudi vreme. Tudi, če je vremenska napoved odlična, vam priporočamo, da se zaradi spremenljivih vremenskih pogojev oblečete v slojih. Prav tako, na ta način oblecite tudi otroke, ki jih potem glede na vreme lahko po slojih slečete ali oblečete. Seboj za otroke vzemite tudi rezervna oblačila, saj otroci v naravi radi tekajo in se lahko precej potijo, ali pa se igrajo v kakšni luži ali potoku, zato je vedno zaželeno, da imate rezervna oblačila, da se otrok, ko je moker, ne bi prehladil. Otroku izberite tudi ustrezne čevlje, ki so vodoodporni. Čevlji pa naj nikar ne bodo novi, pustite otroku, da jih prej malo razhodi, saj se boste na ta način izognili morebitnim žuljem. Odveč pa ni niti lahka dežna jakna ali pelerina.

S seboj pa imejte tudi dovolj vode. Količina vode je odvisna od izleta, kako dolg je, vendar pazite, da boste imele dovolj vode za celo družino. Prav tako s seboj vzemite prigrizke, priporočamo vam jabolko ali banano, sadno-žitne ploščice, grisine, oreščke. ali kaj podobnega. Naj bodo prigrizki energetsko polni. Ob prigrizkih pa imejte s seboj tudi vrečko za smeti, da ne boste onesnaževali narave.

S seboj pa imejte, za vsak primer tudi potovalno različico prve pomoči. Zaščitite sebe in otroke pred soncem s kremo za sončenje, kapo in sončnimi očali. Nikar pa ne pozabite tudi sredstvo, ki bo vas in otroke zaščitilo pred klopi in ostalimi insekti. Ne pozabite pa tudi na zemljevid, lahko na telefonu, še bolj pa vam ga priporočamo kar v fizični obliki, saj se kje daleč v naravi lahko zgodi, da ne boste imeli signala. Da pa boste lepe družinske trenutke v naravi lahko hranili za vedno, s seboj vzemite tudi fotoaparat.

Povzeto po: Discover the Forest (https://www.discovertheforest.org/before-you-go/what-to-prepare/)

Kategorija:   Družina in finance, ostalo
Naslednji prispevek

Igre za druženja v naravi

8 aprila, 2019 0