Wednesday, February 28, 2024

Čeprav se poletne počitnice počasi iztekajo, verjamemo, da nekateri že načrtujete naslednji izlet ali potovanje. Če ga načrtujete kmalu, bodisi med šolskim letom, za krompirjeve ali božične počitnice, razmislite tudi o raziskovanju daljnih držav.


otrok z zemljevidom v rokah

Mnogo staršev odlaša s potovanji, saj menijo, da potovanja in otroci ne gredo skupaj. Nekateri si ne predstavljajo otrok na letalih, vlakih ali na dolgi poti z avtom. Ampak, če se spomnite svojega otroštva, ste bili kot otrok najbolj navdušeni ravno nad počitnicami in izleti. Tokrat se bomo dotaknili potovanj z letali.

Potovanje z dojenčkom

Če imate dojenčka in načrtujete  polet z letalom bodite brez skrbi. Na letalo lahko vzamete vse potrebno za nego dojenčka, tudi hrano, kljub omejitvam vnosa tekočin. Prav tako imajo letala vgrajene previjalne mizice. Otrok do drugega leta starosti ne potrebuje svojega sedeža, kar pomeni, da let preživi v naročju enega izmed staršev. Pri vzletu in pristanku le-ta dobi dodaten varnostni pas za otroka. Kljub temu, da je vaš otrok mlajši od dveh let, ne pozabite rezervirati karte tudi zanj. Če karto kupujete preko spleta, preprosto izberete, da z vami potuje otrok star do dveh let. Nikakor ne smete rezervirati karte samo zase in otroka zgolj pripeljati na letališče, kjub temu, da ne bo imel svojega sedeža.

Kot ročno prtljago lahko na letalo vzamete tudi voziček. Pri tem bodite pozorni, da je voziček zložljiv. Pri večini letalskih družb tudi zaprosite za dodatno posteljico, v kateri lahko otrok spi ali se igra med samim letom.

Kaj pa plačilo? Za dojenčke in otroke do drugega leta starosti je letalska karta zastonj, plačate pa del pristojbin. To ponavadi znese 10 % cene letalske karte za odraslega.

Otroci starejši od dveh let

Otroci starejši od dveh let na letalu rabijo svoj sedež. V večini primerov je karta za otroke med drugim in dvanajstim letom cenejša kot karta za odrasle potnike (vendar nekoliko dražja kot za otroke, ki nimajo rezerviranega svojega sedeža). Otroci med drugim in 12 letom ponavadi niso zahtevni na potovanjih, saj z zanimanjem raziskujejo nove države, spoznavajo nove kulture in običaje ljudi. Tudi med letom jih je enostavno zamotiti. Če je možno, naj sedijo ob oknu, skozi katerega lahko opazujejo vzlet, pristanek in mesta pod sabo med samim letom. Prav tako vzemite na pot otrokove najljubše igrače, pobarvanke in barvice. Za tiste, ki že znajo brati in pisati, so primerne otroške križanke, knjige in revije. Če vas čaka daljši let, vejica boste otroka z lahkoto zamotili s številnimi risankami, ki so na voljo na zaslonu na sedežu.

Kategorija:   Družina in finance
Naslednji prispevek

Pravica do dopusta ob rojstvu otroka

18 oktobra, 2018 0