Wednesday, February 28, 2024

Bakterije so z nami že precej stoletij, nekatere od njih pa nam celo pomagajo preživeti. Mikrobiolog Martin Blaser iz Medicinske fakultete Univerze v New Yorku je skupaj s kolegi šestim zdravim prostovoljcem, trem ženskam in trem moškim, vzel vzorce iz kože na podlakti in v njih našel okrog 182 vrst bakterij, iz česar domneva, da jih je na celotni koži vsega skupaj okrog 250 vrst. Za primerjavo: v boljšem živalskem vrtu biva od 100 do 200 različnih vrst živali.


Bakterije veljajo za prva živa bitja na zemlji. Medtem, ko nekatere povzročajo hude bolezni, druge, na primer tiste, ki jih imamo v črevesju, pomagajo pri presnovi in so za telo koristne. „Mikrobi so pravzaprav del naši življenj in tudi nekatere bakterije na koži imajo varovalno vlogo,“je povedal dr. Blaser.

Sodobna molekularna tehnika, ki so jo pri študiji uporabili, je pokazala, da so mikro prebivalci naše kože številčnejši in bolj raznoliki, kot so menili doslej. Več kot polovica jih je iz vrst strafilokokov, streptokokov, propinobakterij in korinobakterij. Znanstveniki so dokazali tudi, da kožo različnih ljudi naseljujejo različne bakterije, kar dokazuje, da se slednje razvijajo skupaj z nami in da v naših telesih niso slučajno.

Vir: Dnevnik 

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Stranski učinki sivke

13 junija, 2012 0