Friday, April 12, 2024


RISUG (reverzibilno blokiranje sperme pod nadzorom) se nanaša na gel, ki se ga vbrizga v predel, ki prenaša spermo. V trenutku, ko sperma preide skozi semenovod, se aktivira pozitiven naboj iz gela, ki privlači negativni naboj sperme in tako uniči celične membrane, kar povzroči poškodbo repka na spermiju. Tako poškodovan spermij ni sposoben oploditi jajčeca, prav tako pa ni motena produkcija spermijev, nemoteno pa je tudi izločanje hormonov.

Petnajstminutni postopek je zelo enostaven, učinek pa traja najmanj deset let. Raziskave na živalih in primatih so dokazale, da je postopek povraten, se pravi, da se z antidotom lahko izpere prej vbrizgani gel.

Trenutno potekajo testiranja na ljudeh, testiranje pa je omejeno zgolj na Indijo. Čeprav je bil odziv prostovoljcev zelo slab, pa je imel znanstvenik nekaj težav tudi z indijskimi oblastmi.

RISUG so do sedaj testirali na 250 prostovoljcih, dr. Guha pa je za revijo Wired dejal, da postopek nima stranskih učinkov.

Njegovo delo pa ni ostalo neopaženo, zato Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v ZDA, za potrebe svoje raziskave, že išče prostovoljce. V Indiji bo poseg na voljo že prihodnje leto, Vasagel, kot so zdravnikov izum poimenovali Američani, pa bo v ZDA na voljo leta 2015.

Guhinovo delo pa je opazil tudi Bill Gates, ki je doniral 100.000 dolarjev za raziskavo ženske različice Vasagela.

Naslednji prispevek

Matične celice za zdravljenje moške neplodnosti

13 junija, 2012 0